Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Krankjorum avontuur’ van Heinz stelt teleur, al is het maar omdat de chagrijnige kat ineens vrolijk is

Cultuur

Ronald Rovers

Heinz © heinz
recensie

Heinz
Regie: Piet Kroon 
Stemmen van: Ruben van der Meer, Tygo Gernandt, Ilse Warringa
★★☆☆☆

Onbegrijpelijk. Een lange animatiefilm over de chagrijnige rode kater Heinz – van stripduo René Windig en Eddie de Jong – zat al sinds pakweg de millenniumwisseling in de pijplijn. Nu de film er eindelijk is, zullen zowel de verstokte fans als het frisse nieuwe publiek waarop gejaagd wordt teleurgesteld zijn. 

Lees verder na de advertentie
De grappen zijn niet grappig en de bizarre avonturen zijn op de een of andere manier bizar noch avontuurlijk

Of misschien is het toch te begrijpen.

Heinz, de tegendraadse en humeurige rode kat tegen het decor van de Amsterdamse grachtengordel. Professor Aap. Een soort teleportatiemachine. Een zoon waar Heinz niets van wist. Zijn ex. Een neerstortende satelliet. Aliens. Kortom: alle ingrediënten voor het ‘krankjorume avontuur’, waarmee de film aan het publiek verkocht wordt. 

Maar de grappen zijn niet grappig en de bizarre avonturen zijn op de een of andere manier bizar noch avontuurlijk. Wat de fans misschien nog het meest teleurstelt, is dat Heinz niet zijn chagrijnige ouwe zelf is maar een stuk vrolijker door het leven stapt. Een vreemde keuze.

Obstakel

Het grootste obstakel voor de makers was ongetwijfeld om de essentie van de strip om te zetten naar een anderhalf uur durende film. Meer films hebben geprobeerd van een bondige tekenstijl een lange film te maken (zoals ‘The Lorax’ van Dr Seuss) en vaak met teleurstellend resultaat.

Je kunt je afvragen of het überhaupt mogelijk is het karakter van de zogenoemde gag-strips waarin Heinz normaal te zien is te vertalen naar een film, alleen al vanwege de totaal andere spanningsboog die je nodig hebt. Misschien was een film over Heinz vanaf het begin al een slecht idee. Wat op papier werkt, kan in beeld compleet mislukken.

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Deel dit artikel

De grappen zijn niet grappig en de bizarre avonturen zijn op de een of andere manier bizar noch avontuurlijk