Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Journeyman' is te gehaast; de pijn komt niet over

Cultuur

Ronald Rovers

Journeyman © -
Recensie

Journeyman
Regie: Paddy Considine
Met Paddy Considine, Jodie Whittaker, Paul Popplewell.
★★

De tweede film van acteur Paddy Considine, die sommige mensen zullen herkennen uit de serie 'Peaky Blinders', is duidelijk zwakker (en sentimenteler) dan zijn debuut 'Tyrannosaur' uit 2011.

Lees verder na de advertentie

Beide gaan over de strijd van eenzame mannen. In Tyrannosaur draaide het verhaal om Joseph, een man die vanwege z'n agressie op ramkoers met zichzelf lag. Een personage gespeeld door Peter Mullan, een acteur die die agressie ook echt kan verbeelden. 'Journeyman' draait om bokser-op-leeftijd Matty Burton, gespeeld door Considine zelf, die na een wedstrijd thuis tegen de grond gaat en - gek genoeg, na jarenlang boksen - een hersenbeschadiging blijkt te hebben.

Net als sommige gerechten heeft een film, naast ingrediënten, ook tijd nodig

De film is niet zonder verdienste. Zeker de tweede helft bevat een paar mooie, ontroerende scenes, zoals wanneer Burtons tegenstander uit die laatste wedstrijd hem thuis bezoekt en alle opgeklopte rivaliteit is verdwenen. Considine's vertolking van een man met hersenbeschadiging is ook raak. Dat is geen kleine prestatie, omdat het gevaar van overacteren daar altijd op de loer ligt.

Snel herstel

Maar als geheel is de film te gehaast, waardoor de pijn en uitzichtloosheid van de situatie niet overkomen. De situatie blijkt ook helemaal niet zo uitzichtloos, want Burton herstelt best snel. Zeker wanneer Burtons vrienden komen helpen, na hem aanvankelijk aan z'n lot te hebben overgelaten.

"Ik moet haar de tijd geven", zegt Burton ergens over zijn vrouw (een bescheiden, maar sterke rol van Jodie Whittaker) die met de baby wegvluchtte na een geweldsuitbarsting. Dat geldt eveneens voor de film zelf. Net als sommige gerechten heeft een film naast ingrediënten ook tijd nodig.

Elke week bespreken onze recensenten de nieuwste films. Hier leest u hun recensies.

Deel dit artikel

Net als sommige gerechten heeft een film, naast ingrediënten, ook tijd nodig