Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Een indiaan als jij en ik' is een portret van een opgewekte, maar eenzame jongen

Cultuur

Bas Maliepaard

© RV
Recensie

Erna van Sassen schetst een gevoelig portret van een eenzame jongen die een zielsverwant vindt.

Boaz ziet het meteen als Aïsha bij hem in de klas komt: ze is een indiaan. Ze lijkt op Schoppende Vogel uit die film van oma - 'Dances with Wolves'. Ze spreekt bovendien geen Nederlands en als hij vraagt of zij het indianenmeisje is dat ze tijdens handvaardigheid tekent, knikt ze: "Dus toen wist Boaz het zeker. Aïsha is een indiaan. (Waarschijnlijk een Sioux)."

Lees verder na de advertentie

Als oudere lezer voel je aan dat Aïsha - alleen die naam al - ergens anders vandaan komt, maar Sassen trekt je in eigentijdse zinnen knap mee in de fantasiewereld van Boaz, waarin alles om indianen draait.

Oordeel: Origineel, ontroerend, vol humor

Boaz heeft geen vrienden (Ricardo en Colin heeft hij verzonnen om zijn ouders te plezieren) en het liefst is hij bij oma of in de duinen, waar hij jaagt op 'Schotse Hooglanders die spelen dat ze buffels zijn'.

In de klas zit Boaz veel te dromen. Zijn vader legt dat uit als verveling en vindt dat zijn zoon een klas moet overslaan. Boaz wordt woedend als 'een gewonde bizon met een indianenspeer in zijn rug'. Heeft hij eindelijk een vriendin, Aïsha, wordt hij van haar gescheiden! Boaz loopt weg, de duinen in, maar: "Het probleem bij van huis weglopen is: wanneer ga je weer terug???"

Prestatiedruk 

Zo snijdt Sassen op een originele, ontroerende én humorvolle manier twee actuele thema's aan. De prestatiedruk waarmee sommige ouders hun kinderen tegenwoordig opzadelen, zet ze raak neer. "Die juf heeft niet eens tijd om hem met zijn plustaken te helpen", zegt pa. Moeder en oma reageren: "Het is een kind, Ruben." Maar uiteindelijk moet Boaz zijn vader zélf van gedachten zien te veranderen, en dat vergt moed.

En dan de komst van vluchtelingen naar Nederland. Boaz realiseert zich op zeker moment dat Aïsha uit Syrië komt, en hoort dat hier de ruiten van haar huis zijn ingegooid. Er volgt een mooi gesprekje met oma over angst voor vluchtelingen en geloofsfanatici.

Maar bovenal is dit het gevoelige portret van een opgewekte, maar eenzame jongen, die eindelijk een zielsverwant vindt.

De sterke vormgeving met kaders vol indianenweetjes en Van der Lindens prachtige illustraties in petrogliefen-stijl (met oranje steun- kleur!) zitten dit rijke verhaal als gegoten.

Erna Sassen
Een indiaan als jij en ik
Ill. Martijn van der Linden Leopold; 126 blz. € 13,99 Vanaf 8 jaar.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Lees hier meer boekrecensies. 

Deel dit artikel

Oordeel: Origineel, ontroerend, vol humor