Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Duitsland laks bij opsporen naziroofkunst'

Cultuur

redactie

Kunst gevonden bij de Duitser Cornelius Gurlitt, geconfisqueerd tijdens de Tweede Wereldoorlog © ANP

Duitsland moet meer werk maken van het opsporen van zogeheten roofkunst. Dat stelt voorzitter Ronald Lauder van het Joods Wereldcongres, die donderdag zei dat de zoektocht naar de gestolen kunstobjecten uit de Tweede Wereldoorlog jarenlang op een laag pitje heeft gestaan.

Volgens de voorman van de koepel van Joodse organisaties toont de zaak Gurlitt aan dat de Bondsrepubliek jarenlang onverschillig omging met de geroofde kunst. Hij doelde op de recente vondst van 1400 kostbare kunstwerken die tijdens het nazitijdperk in bezit waren gekomen van de vader van de Duitse Cornelius Gurlitt (80).

Lauder dringt aan op de oprichting van een commissie die werk maakt van het opsporen van de roofkunst. Zo'n commissie zou forse bevoegdheden moeten krijgen om musea door te lichten. Ook zouden volgens de voorzitter nazaten van de oorspronkelijke eigenaars van de kunst opgespoord moeten worden.

Deel dit artikel