Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'Dit boek ís mijn overleden zoon Tonio'

Cultuur

Mirjam Rotenstreich, de vrouw van A.F.Th van der Heijden, neemt de prijzen (een sculptuur van Jeroen Henneman, 7500 euro en een eersteklasjaarabonnement van de NS) in ontvangst nadat bekend is gemaakt dat Van der Heijden de winnaar is van de NS Publieksprijs 2012. © ANP

Ruim twee jaar nadat haar man furore maakte met zijn bestseller Tonio, komt de vrouw van schrijver A. F. Th van der Heijden ook met een boek over hun overleden zoon. "Dit boek gaat niet over Tonio, maar het is hem", zegt Mirjam Rotenstreich.

Verloren mensen. Zo heet de nieuwe productie van Rotenstreich. Het boek vertelt het verhaal van een vrouw die reflecteert op haar moeizame jeugd. Na de dood van haar Joodse ouders reist ze af naar het voor de familie veelbetekenende Zwiterse plaatsje Lugano, waar haar een groot avontuur wacht. 

Rotenstreich noemt het geen autobiografie, maar de schrijfster komt zelf ook uit een Joods gezin dat geteisterd werd door de naweeën van de oorlog. "De tweede generatie werd opgezadeld met de oorlogsbeschadigingen van haar ouders", zegt ze tegen Nieuwsuur. "Wij kunnen ze niets verwijten, maar zijn daardoor ook nooit in de pubertijd gekomen. We droegen juist zorg voor onze ouders."

Een directe connectie met de dood van haar zoon heeft Rotenstreichs Verloren mensen niet. Toch ademt het Tonio, zegt de schrijfster. "Alleen al door de plek waar het zich afspeelt en de periode waarin het geschreven is. Vlak na zijn dood." Samen met haar gezin reisde Rotenreich namelijk met regelmaat naar Lugano.

Tonio overleed op 21-jarige leeftijd nadat hij werd geschept door een auto. Voor haar man vormde het een directe aanleiding om zijn emoties op papier te zetten. A. F. Th van der Heijden werd vorig jaar bekroond met een Libris Literatuurprijs en kon kort daarna ook de NS Publieksprijs op zijn naam schrijven.


Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel