Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

'De Inspirator' verpakt mooie momenten in clichématige tegenstellingen

Cultuur

Remke de Lange

Kantoortype Judith (m) begint een affaire met verandergoeroe Gijs (niet op deze foto). © -
Recensie

De Inspirator
Regie: Hans Breetveld
Met Hans Breetveld, Sytske van der Ster, David Lucieer, Mary-Lou van Stenis
★★☆☆☆

Een wonderlijke film, 'De Inspirator'. Hans Breetveld, een acteur met een flinke staat van dienst in de Nederlandse theater-, televisie- en filmwereld, maakte deze komedie buiten de gebaande paden van de gebruikelijke Nederlandse filmfinanciering.

Lees verder na de advertentie

De hoofdrol speelt hij zelf, een zogeheten verandergoeroe, een man die voor zaaltjes met grote armgebaren dingen roept als: "Je moet van beren op de weg knuffelberen maken".

Tien jaar geleden maakte Breetveld de onder de radar gebleven film 'Lege Maag', die zich afspeelde in een hongerkuuroord

Zelf zit deze Gijs ook in een verandermodus. Na zoveel jaar huwelijk heeft hij zich in een affaire gestort met Judith (Sytske van der Ster), een streberig kantoortypetje dat onder alle omstandigheden haar mantelpakje aanhoudt. Haar relatie met een werkloze, bierdrinkende kunsthistoricus zit ook in het slop.

Tien jaar geleden maakte Breetveld de onder de radar gebleven film 'Lege Maag', die zich afspeelde in een hongerkuuroord. Ook in zijn tweede speelfilm zoekt hij extremen op. Woont Gijs in het type landhuis dat in Nederland een zeldzaamheid is, Judith en haar vriend brengen een week door in een zomerkamp waar kinderen in het bos worden vermaakt met een 'groente- en fruitspel'.

Bij vlagen leuke dialogen

Opperste chic versus Rudolph Steiner-macrobiotica, het zijn nogal bruuske, flauwe, clichématige tegenstellingen waarmee Breetveld werkt. Welk publiek vindt dit leuk? Toch jammer, want de cast heeft ook mooie momenten en bij vlagen leuke dialogen. Aangesproken op zijn ledigheid, terwijl Jezus op zijn leeftijd 'een wereldreligie achterliet', valt de kunsthistoricus uit: 'Jezus had geen studieschuld van 26.000 euro!'

Elke week de nieuwste films besproken door onze recensenten.

Deel dit artikel

Tien jaar geleden maakte Breetveld de onder de radar gebleven film 'Lege Maag', die zich afspeelde in een hongerkuuroord