Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

‘Blokkeerfries’ uitgeroepen tot woord van het jaar 2018

Cultuur

Redactie

Verdachten van het blokkeren van snelweg A7 komen na het horen van de eis van het OM de rechtbank in Leeuwarden uit. © Hollandse Hoogte / Laurens Aaij

De term ‘blokkeerfries’ is uitgeroepen tot het woord van het jaar 2018. Het woord kreeg 55 procent van de stemmen en kreeg daarmee ruimschoots de voorkeur boven ‘yogasnuiver’ en ‘mangomoment’.

Het woord van het jaar is een initiatief van de Dikke Van Dale. Vorig jaar werd ‘appongeluk’ woord van het jaar. In totaal is ruim 28.000 keer gestemd.

Lees verder na de advertentie

Van Dale omschrijft ‘blokkeerfries’ als ‘elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan’.

Het publiek kon de nieuwe woorden insturen waarna Van Dale een top 18 samenstelde. De andere 15 kandidaat-woorden waren: balanstrutje, bomcycloon, creditboy, drankhangen, hempathie, intimiteitscoördinator, kantlijnsporter, kwispellezen, plogging, practivisme, primarkpremie, rooftijdschrift, selfieshopper, testosterontweet en vliegschaamte.

Lees ook:

Taalkundige Ton den Boon dook in de geschiedenis van het woord ‘blokkeren’

Blokkeren gaat terug op het Franse werkwoord bloquer, waarvoor het Frans weer leentjebuur heeft gespeeld bij het Nederlands.

In deze column werd ‘kantlijnsporter’ voor het eerst gebruikt

Motorcross is geen grote sport, Jeffrey Herlings komt zelden verder dan een kortje in de kantlijn van de krant. En nu, nu is de kantlijnsporter wereldkampioen.

Deel dit artikel