Review

Zwarte Reeks

De Zwarte Reeks van uitgeverij Herik te Landgraaf, de enige poëziereeks bij mijn weten waarop je je kunt abonneren, gaat ook in het elfde jaar van haar bestaan onverdroten voort. Onlangs zijn er weer drie bundels verschenen, alle drie mooi en geheel verschillend van vormgeving, geïllustreerd, genummerd en gesigneerd. Hester Knibbe schreef de kleine cyclus 'Antidood' met tekeningen van Bep Scheeren. De gedichten bedoelen inderdaad wat de titel belooft: ze verzetten zich tegen verval en dood die zich plotseling aankondigen in het nog jeugdig lichaam van de zoon: 'Lief lijf loopt voor me uit, te / jong voor zoveel ziek, en groot. / Dood houdt je tengels thuis.' Aangrijpende moedergedichten, gezet in een nieuwe letter, de Fuga van Martin Majoor, die hier voor het eerst is toegepast.

T. van Deel

Stefaan van den Bremt, een interessante en zorgvuldige Vlaamse dichter, komt met een 'Aquitaans getijdenboekje', verlucht met tekeningen van Solange Abbiati. Het eerste deel bestaat uit daggetijden: metten, priemen, tertsen, sexten en zo voort. Het tweede deel voert ons naar de troubadours en de Catharen van het oude Aquitanië.

De derde en naar mijn smaak meest bijzondere aflevering van de reeks is van Gerrit Krol, 'Vijf vingers van dezelfde hand', geïllustreerd met lino's van Ellen Krol. De bundel bevat vijf lange verhalende teksten, 'epische balladen' noemt Krol ze, die in hun verdichting nog weer verder gaan dan zijn veelgeprezen 'De kleur van Groningen en andere verhalen'. Hier is de dichter Krol in het tegen elkaar opzetten van veelal kleine tekstfragmenten buitengewoon op dreef. Meer nog dan het verhaal is het de taal die de spanning veroorzaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden