FilmrecensieA Fool's Paradise

Zou ze weer in Zuid-Afrika kunnen wonen?

In de roadmovie A Fool's Paradise maakt de Zuid-Afrikaans-Nederlandse regisseur Saskia Vredeveld een reis naar Zuid-Afrika met de vraag of zij zich nog wel 'thuis' zal voelen in haar eigen land.

A Fool's Paradise
Regie: Saskia Vredeveld
★★★☆☆

Ze groeide op in Zuid-Afrika toen apartheid een gegeven was. Als blond kind van Nederlandse ouders speelde Saskia Vredeveld (1959) in zwembaden waar gekleurde bezoekers werden geweerd. Pas toen ze zich als tiener in Nederland vestigde, zag ze de misstanden in het land waar het altijd vakantie leek, hoorde ze voor het eerst over Nelson Mandela. Is ze een racist?

In het oeuvre van documentairemaakster Vredeveld is Zuid-Afrika een terugkerende factor. Als emotionele magneet: ze maakte een drieluik getiteld ‘Heimwee naar Zuid-Afrika’. En als dramatische plek voor maatschappelijke verhalen: post-apartheid filmde ze er succesvolle zwarten en arme blanken.

Naar Haarlem en Middelburg

Ook in ‘A Fool’s Paradise’ houdt Vredeveld haar blik breed voor een inventarisatie. De maakster stapt in een auto, reist door het land en stopt in bekend klinkende plaatsen als Haarlem, Middelburg en Utrecht om te praten met een witte landeigenaar, een dominee, de opzichter van een sloppenwijk. Samen vormen ze een indruk van een land dat Mandela’s beloften nog niet heeft weten in te lossen.

Belangwekkend, maar Vredeveld slaagt er niet goed in die grotere wereld te verbinden aan haar persoonlijke, particuliere perspectief. ‘Zal ik me hier weer thuis kunnen voelen?’, klinkt haar wat geforceerde voice-over. Voor haarzelf een relevante vraag, maar voor de toekomst van Zuid-Afrika, dat worstelt met armoede en geweld, niet. Vredevelds liefde voor haar geboorteland mag groot zijn, maar die lijkt haar juist in de weg te staan om echt grote vragen te stellen of uitspraken te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden