Klaas tiptPop

Zou Fosa YG veel naar Miles Davis luisteren?

null Beeld
Klaas Knooihuizen

Fosa YG

Groter dan jezelf

Weinig Nederlandse rappers zullen zich artistiek thuis voelen bij kunstenaarscollectief Smib uit Amsterdam-Zuidoost, maar Fosa YG lijkt ervoor geschapen. Toverwoord: vrijheid. Hoewel hij een voorliefde heeft voor slagrijm, voelen de rijmschema’s nergens dwingend. Soms propt Fosa gevoelsmatig veel te veel lettergrepen in een zin, andere keren laat hij een onverwachte stilte vallen en als het goed voelt loopt een tekst na de rijmklank nog even door. Zou hij veel naar Miles Davis luisteren?

Electric Party
Tension

Dit album van Electric Party ademt de sfeer van de Amsterdamse kraakscene van de vroege jaren tachtig. Het kale maar moddervette geluid van de wereldberoemde drumcomputer TR-808 en de blijmoedige funkgitaren symboliseren de tegenstellingen uit die tijd: de vrijheid en de uitzichtloosheid, het geluk en de armoe, het feest en de katers. Niet zo gek: dit ís een plaat uit die tijd. Destijds verscheen Tension in zeer beperkte oplage op cassette, nu is het album eindelijk beschikbaar voor een groter publiek.

Fatima Al Qadiri

Medievel Femme

Meer nog dan Fatima Al Qadiri’s eerdere werk klinkt de muziek op Medievel Femme als een soundtrack bij de sprookjes van Duizend-en-een-nacht, maar dan gesitueerd in de digitale eenentwintigste eeuw. Bij oppervlakkige beluistering dringen twee termen zich op: mysterieus en oosters. Maar het is zeker niet bedoeld als eenvoudige sfeerschets. Al Qadiri baseerde het album op middeleeuwse poëzie van Arabische vrouwen. Deze composities komen uit haar hart.

Mdou Moctar

Afrique Victime

null Beeld

Mdou Moctar combineert de traditionele muziek van het platteland van Niger met Amerikaanse (hard)rock, in het bijzonder de rappe vingertechniek van gitarist Eddie Van Halen en de het psychedelische geluid van Jimi Hendrix. Op zichzelf zijn die stijlen al vrij hypnotiserend, in deze samensmelting is er geen ontkomen aan. Dit is pure trancemuziek, repetitief en spiritueel. Probeer jezelf er maar eens níet in te verliezen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden