BoekrecensieJeugdboek

Zomerkamp als puzzel

null Beeld

Autobiografisch getint jeugdboek over Liesbeth die nooit ergens haar schouders over ophaalt.

Ze wil begrijpen waarom ze het ook deze keer ‘zo nodig moest verkloten’, waarom ze in geen enkele groep past en waarom ze ‘altijd wordt uitgekotst’. Liesbeth (19), die we al leerden kennen in Lydia Roods autobiografisch getinte boeken ‘Survival’ en ‘Niemands meisje’, lijkt haar leven op orde te hebben: ze studeert, heeft een vaste vriend en hobby’s – lezen, dansen, seks en voetballen. Maar ondertussen piekert ze zich suf over haar ongrijpbare zelf en haar moeizame relatie met anderen.

In dit aangrijpende, zelfstandig te lezen der­de boek blikt Liesbeth terug op een vakantieweek voor autistische jongeren, die als snelkookpan voor haar emoties fungeerde. Ze ging mee als begeleider van haar stiefbroer, de baas van het kamp was haar vriendje.

Negen laatjes

Wat er in die week allemaal misging, moeten we reconstrueren uit een enorme verzameling openhartige brieven, veelzeggende songteksten, krabbels op bierviltjes, knipsels, chats en notulen van verhitte vergaderingen. Liesbeth sorteert ze per onderwerp (haar moeder, de dood, haar vriendje, enzovoort) in negen laatjes, om grip te krijgen op zichzelf. Pictogrammen onder elke tekst verwijzen naar andere teksten in hetzelfde laatje, waardoor je het boek per onderwerp of chronologisch kunt lezen.

Het is een knap geconstrueerde, intrigerende kluif geworden, waar Rood je met haar levensechte stijl onmiddellijk in trekt. De uitdagende vorm maakt bovendien Liesbeths worsteling voelbaar: de lezer wordt meer dan in de vorige boeken zelf aan het werk gezet en moet net als zij haar complexe persoonlijkheid zien te duiden.

Liesbeth is onzeker, reageert overgevoelig, heeft last van woede-uitbarstingen, deed al eens een zelfmoordpoging, kan nóóit ergens haar schouders over ophalen, maar moet alles uitspreken (moeilijk doen, vindt haar omgeving) en heeft vaak het gevoel dat ze de sociale spelregels niet begrijpt. “Dat borderlinegedrag kan een irritante gewoonte worden”, mailt haar vader. Is dat wat er aan de hand is?

Eerlijk en soms genadeloos fileert Liesbeth haar gedrag en dat van anderen, zonder eendimensionale conclusies te trekken. Vooral de ontwikkeling in de relatie met haar moeder, die Asperger heeft, ontroert sterk. Met ‘Blauwtje’ heeft Rood haar beste boek over Liesbeth tot nu toe geschreven.

Oordeel: aangrijpend, eerlijk relaas over zomerweek met autisten.

null Beeld Leopold
Beeld Leopold

Lydia Rood
Blauwtje
Leopold; 319 blz. € 17,99
Vanaf 15 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden