null Beeld illustratie Ming Ong
Beeld illustratie Ming Ong

Streamingoorlog

Zo vind je de weg in het oerwoud aan films en series bij alle streamingdiensten

Nederland krijgt er in rap tempo nieuwe streamingdiensten bij. Dinsdag begeeft HBO Max zich op onze markt. Waar komen al die diensten vandaan en wat hebben ze te bieden? Een wegwijzer in de jungle.

Nienke Schipper

HBO Max

Kosten: tussen de € 5,99 en € 7,99 per maand, met een introductiekorting van 50 procent

Huh, we hadden toch al HBO in Nederland?, zullen veel Ziggoklanten denken. Dat klopt: Ziggo had een deel van het aanbod van de Amerikaanse streamingdienst in het pluspakket zitten. Maar sinds januari zijn series als Game of Thrones en Westworld niet meer beschikbaar via de Nederlandse kabelaanbieder. HBO wil met een eigen service de concurrentie met Netflix en Disney+ aangaan en heeft de samenwerking met Ziggo opgeschort. Maar nu is het volledige HBO Max-aanbod dus beschikbaar in Nederland.

Het Amerikaanse Home Box Office (HBO) is onderdeel van WarnerMedia, de grote filmproducent die onder meer bekend is van films als Godzilla vs. Kong, Dune en The Matrix Resurrections. Het is niet voor het eerst dat de kabeltelevisie-netwerkaanbieder probeert om een on demand videodienst te beginnen; eerder werden pogingen gewaagd met HBO HD, -onDemand, -Go en -Now. Sinds mei 2020 is de dienst in zijn huidige vorm in Amerika te zien onder de naam HBO Max.

De nieuwkomer op de Nederlandse markt is er een om rekening mee te houden. WarnerMedia is namelijk ook eigenaar van Cartoon Network, CNN en Discovery. Dat maakt dat HBO Max beschikt over een enorm aanbod. Niet alles is bij aanvang direct beschikbaar in Nederland, maar op den duur kunnen kijkers zich ook volop vermaken met bijvoorbeeld Looney Tunes tekenfilms als Tom and Jerry en Bugs Bunny.

Net als Disney+ beschikt HBO Max over een enorm archief. Daarmee zijn de twee streamers aan elkaar gewaagd. Door de combinatie van oud materiaal en splinternieuwe films hebben kijkers zowel voldoende materiaal om uit te kiezen als nieuwe producties om zich mee te laten verrassen. Of de dienst in Nederland een succes wordt, zal afhangen van nieuwe series en films die erop zullen verschijnen, iets waar een concurrent als Netflix zich in heeft gespecialiseerd.

Netflix

Kosten basis-abonnement per maand: € 9,99

Nog altijd is Netflix wereldwijd de populairste videodienst. De dienst combineert films en series die ofwel worden aangekocht, ofwel speciaal worden gemaakt voor Netflix: de Originals. Vooral met lokale producties heeft het bedrijf regelmatig onverwachte successen. Zo was de Zuid-Koreaanse serie Squid Game vorig jaar zo populair dat het bedrijf extra bandbreedte moest inkopen om alle kijkers te bedienen.

Er is veel budget beschikbaar om lokale filmmakers te stimuleren om producties te maken die dan wereldwijd worden uitgezonden. Daarop komt ook kritiek: het bedrijf zou te veel een stempel willen drukken op de producties en overal een ‘Netflix-sausje’ overheen willen gooien. Acteur Frank Lammers is juist lovend over de samenwerking. Hij maakte voor de dienst de series Undercover en films Groeten van Gerri en Herrie in huize Gerrie en noemde de productie eerder in deze krant ‘een feest’. “Je komt met een idee en dan zeggen ze ja of nee. Ze bemoeien zich er maar een heel klein beetje mee, ze laten het bij de makers.”

Netflix lijkt een neus te hebben voor spraakmakende titels die je ‘gezien moet hebben’, zoals de film Don’t Look Up waarin de ondergang van de aarde wordt genegeerd omdat het de politieke leiders even niet handig uitkomt.

Ook heeft de streamingdienst diversiteit tot een speerpunt gemaakt. Dat is terug te zien in bijvoorbeeld het populaire Sex Education, een komische en inclusieve serie over het complexe (seks)leven van tieners.

Helaas is door de komst van nieuwe streamingdiensten als Disney+ en HBO Max het aanbod klassiekers op Netflix de laatste tijd wat uitgekleed. Zo werd de hitserie Friends offline gehaald om naar HBO Max te verhuizen en eerder haalde Disney al de animatiefilm Frozen naar het eigen kanaal.

Disney+

Kosten basis-abonnement per maand: € 8,99

Al ruim twee jaar probeert Disney+ de Nederlandse markt te veroveren, met wisselend succes. De dienst leunt zwaar op grote merken zoals Marvel en Star Wars die bij de Disney-familie horen. Inmiddels hebben alle Avenger-superhelden hun eigen serie en die zijn niet allemaal even interessant, al zitten er vrolijke verrassingen tussen zoals WandaVision. Hetzelfde probeert het bedrijf met het Star Wars-imperium. Hoewel fanatieke fans het ergste vreesden, leek die strategie aanvankelijk succesvol. Zo was de serie The Mandalorian een geweldige hit. Maar met het onlangs verschenen The Book of Boba Fett lijkt het bedrijf de plank toch behoorlijk mis te slaan.

Behalve het uitmelken van bestaande merken heeft Disney+ een enorm archief aan oude feelgood Disneyfilms. Heerlijk voor jongere kijkers, en voor ouders die een digitale oppas zoeken. Frozen was ooit de meest gestreamde film op Netflix en is nu een van de pilaren van Disney+. Ook voor oudere populaire series zoals The X-Files en Buffy the Vampire Slayer kun je bij Disney+ terecht.

Hoewel Disney regelmatig het aanbod aanvult, zitten er relatief weinig echt spraakmakende series tussen. Misschien heeft de streamer nu zijn draai gevonden met Pam and Tommy over de gestolen sekstape van Pamela Anderson. Deze nieuwe serie werd met applaus ontvangen.

Videoland

Kosten basisabonnement per maand: € 4,99 met reclame, of € 8,99 zonder

De populairste Nederlandse streamingdienst is Videoland, onderdeel van RTL Nederland. De dienst legt de nadruk op het terug- of juist vooruitkijken van televisieprogramma’s zoals Expeditie Robinson en The Masked Singer. Totdat de talentenjacht in opspraak raakte was het ook mogelijk om van The Voice of Holland de aflevering van de week erop al te zien. Inmiddels zijn alle afleveringen offline gehaald.

Daarnaast maakt RTL series exclusief voor Videoland zoals Mocro Maffia of de documentaireserie Forza Koeman. Dankzij slim inkopen is de dienst behoorlijk compleet. Zo kun je er ook de hitserie The Handmaid’s Tale zien of juist oude films zoals The Italian Job of Der Untergang.

Viaplay

Kosten: € 9,99 per maand tot augustus, daarna € 13,99 per maand

Fanatieke sportliefhebbers kunnen eigenlijk niet zonder Viaplay, dat sinds begin deze maand beschikbaar is in Nederland. De Zweedse streamingdienst kocht vorig jaar – heel strategisch – de exclusieve uitzendrechten van alle Formule 1-races. Fans die willen weten of de eerste Nederlandse wereldkampioen Max Verstappen zijn titel weet te behouden, zullen zich genoodzaakt zien een abonnement te nemen.

Andere troefkaarten die de nieuwe streamer in handen heeft zijn de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga en PDC darts. Op papier is dit portfolio waarschijnlijk al voldoende om de Nederlandse markt stormenderhand te veroveren.

Daarnaast zet de dienst in op Viaplay Originals, voornamelijk Scandinavische series en films waarvan er op dit moment al zo’n 150 beschikbaar zijn. Het bedrijf kondigde vorige week aan ook Nederlandse films en series te willen maken die ook in andere landen te zien zullen zijn.

Amazon Prime

Kosten: € 2,99 per maand

Wie niet te veel geld wil uitgeven zit prima bij Amazon Prime, zonder twijfel de goedkoopste videodienst. De vraag is natuurlijk wat je daarvoor krijgt, van het bedrijf dat van oorsprong een digitaal warenhuis is. Dat zijn vooral klassieke films zoals Forrest Gump en de volledige The Lord of the Rings-serie. Maar er zijn ook series die speciaal voor Amazon worden gemaakt zoals de fantasyserie The Wheel of Time of The Underground Railroad over slavernij in Amerika. Verreweg de grootste hit was de anti-superheldenserie The Boys, maar een echte knaller, zo’n serie waar iedereen het over heeft bij het koffieapparaat, heeft Amazon Prime nog niet gehad.

Apple TV+

Kosten € 4,99 per maand

Hoewel de naam anders doet vermoeden kunnen ook Android-mensen prima Apple TV+ kijken. Toch is de dienst vooral populair onder Apple-gebruikers, die de service automatisch geïnstalleerd krijgen op hun iPhone of iPad en er de eerste drie maanden gratis gebruik van kunnen maken. Apple heeft geen groot archief van klassiekers om het aanbod mee aan te vullen, maar maakt wel regelmatig zelf series voor het kanaal. Een van de meest succesvolle producties is Ted Lasso, over een Amerikaanse footballcoach die een Brits voetbalelftal gaat begeleiden. De grappige en ontroerende serie won een Emmy Award en twee Golden Globes.

DRIE KIJKTIPS VOOR HBO MAX

Kijktip 1 - The Gilded Age

The Gilded Age is de nieuwe creatie van Julian Fellowes, de maker van tv-hit Downton Abbey. Deze keer speelt zijn kostuumdrama zich af in New York in 1883, waar oud en nieuw geld zich verdringen voor een plekje aan de top van de maatschappij. Heerlijk om naar te kijken vanwege de prachtige kostuums en het prima acteerwerk, al blijven de dialogen en het verhaal wat aan de oppervlakte en vervallen de vele personages in karikaturen. Echt tippen aan Downton Abbey kan The Gilded Age dus niet, nóg niet in ieder geval.

Veel interessanter dan de eeuwige strijd tussen oud en nieuw geld is het verhaal van Peggy Scott, die als jonge zwarte vrouw een bestaan probeert op te bouwen in New York, krap twintig jaar na het afschaffen van de slavernij. Haar verhaal geeft inzicht in een New Yorkse elite die we nog niet zo vaak op het witte doek hebben gezien. (Charlot Verlouw)

Kijktip 2 - Station Eleven

De doorbraakroman Station Eleven van de Canadese schrijfster Emily St. John Mandel verscheen al in 2014, maar kwam de afgelopen twee jaar weer opnieuw in de belangstelling. Niet zo gek: in het boek zien we hoe een dodelijk, hyperbesmettelijk griepvirus razendsnel om zich heen grijpt. Corona in het kwadraat. Het roeit de mensheid binnen drie maanden nagenoeg uit.

Het eigenzinnige van het boek - en ook van de serie, die de roman dicht volgt - is dat dit dodelijke virus eigenlijk nauwelijks op de voorgrond treedt. Het is een caleidoscopische serie, waarin tijd en verhaallijnen door elkaar heen lopen. Over een rondreizend theatergezelschap dat in een post-apocalyptische wereld Shakespeare opvoert; een beroemd acteur die aan een hartaanval sterft op het podium op de avond dat het virus uitbreekt; diens eerste vrouw die als hobby-project de graphic novel Station Eleven tekent; een ambulancemedewerker die zichzelf opsluit wanneer het virus uitbarst. Sommigen overleven het virus, anderen niet. En iedereen blijkt uiteindelijk iets met elkaar te maken te hebben.

Ook de toon van de soms dissociatieve roman is goed gevangen door de makers; onder andere Atlanta-regisseur Hiro Murai en Jeremy Podeswa (Game of Thrones). Met prachtige shots; kalm tempo, indringende muziek en geluid; en inventieve flashback/flashforward montage. Bovendien met geweldig acteerwerk van onder andere MacKenzie Davis en Himesh Patel. (Joris Belgers)

Kijktip 3 - Raised by Wolves

In deze esoterische scifiserie is de aarde onbewoonbaar geworden door een allesvernietigende religieuze oorlog. De verliezers sturen als laatste hoop twee androïden met een pak ingevroren embryo’s naar de verre planeet Keppler 22b, om daar een nieuwe beschaving te starten. Alleen blijkt deze planeet geen vruchtbaar paradijs maar een dorre wereld met monsters en een duistere geschiedenis. Een ruimteschip vol kolonisten dreigt het prille gezin weer in een oorlog te storten. Maar de androïden zijn geprogrammeerd met een sterk ouderinstinct en zullen hun kinderen tegen elke prijs beschermen.

Filmmaker Ridley Scott is nauw betrokken bij de serie, een geslaagde kruising tussen Lost, Westworld en de Alien-filmreeks. Visueel indrukwekkend, filosofisch gelaagd en met genoeg mysterie om kijkers ’s nachts wakker te houden. Door alle wilde ideeën vliegt Raised by Wolves soms uit de bocht, maar het verhaal weet altijd weer te landen. Het tweede seizoen laat zien dat de makers echt weten waar ze heen willen en geeft hoop dat de vele vragen die kijkers nu hebben ook daadwerkelijk beantwoord zullen worden. (Matthijs Valent)

Lees ook:

Disney+ breidt aanbod uit en opent aanval op Netflix

Net nu lockdown-Nederland het aanbod van Netflix wel heeft uitgekeken, komt Disney+ met een massa aan nieuwe series, films en oude klassiekers. Gaat het Disney+ nu wel lukken om Netflix het vuur na aan de schenen te leggen?

Zolang u thuiszit, is de jacht van Netflix, Amazon, HBO en Disney geopend

Veel filmliefhebbers kwamen afgelopen jaar niet verder dan hun eigen bank. Corona was een enorme boost voor streamingplatforms. Maar de bioscoop geeft zich niet zomaar gewonnen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden