null

Podcasts

Zo vind je de parels in het oerwoud aan podcasts en luisterboeken

Beeld Fadi Nadrous

Netflix en Spotify hebben het makkelijker dan ooit gemaakt om series en songs te vinden. Een goeie podcast vinden is moelijker. Waarom is er nog geen Podflix?

Nienke Schipper en Rufus Kain

Geef mensen te veel opties, en ze klappen dicht. Dit psychologische fenomeen geldt in de schappen van de supermarkt en het gaat ook op voor podcasts. Wie een nieuwe tv-serie zoekt op Netflix, krijgt een gepersonaliseerd lijstje met kijktips. Net zoals Spotify muziek aanraadt via op maat gemaakte playlists.

Dit soort personalisatie ontbreekt bij podcasts en luisterboeken. Hoe en waar vind je dan toch de pareltjes in het overweldigende aanbod?

Spotify

Het podcastlandschap is enorm versplinterd, maar als je dan toch één platform moet aanwijzen met het grootste aanbod kom je al gauw uit bij... Spotify.

Weinig diensten kunnen tippen aan de indrukwekkende hoeveelheid podcasts van deze streamingdienst. Zoek je bijvoorbeeld podcasts van NRC of de NPO? Dan kun je de apps van die platforms zelf downloaden, maar dezelfde producties én vele andere staan ook op Spotify.

Op internationaal vlak strikt de streamingdienst bovendien grote namen voor exclusieve podcasts. Zo moet je bij Spotify zijn als je Barack Obama en Bruce Springsteen wil horen babbelen over geld, Amerika en hun onwaarschijnlijk vriendschap in de podcast Renegades: Born in the USA. En Spotify betaalde naar verluidt 100 miljoen dollar voor de exclusieve rechten op de populaire podcast van de controversiële komiek Joe Rogan.

Op muzikaal gebied heeft Spotify gepersonaliseerde afspeellijsten zoals Discover Weekly, uniek voor iedere luisteraar. Maar dat is er niet voor podcasts.

Op Spotify’s homepagina vind je af en toe wel wat podcasttips. Maar je kunt het beste je eigen ‘podcastplaylist’ samenstellen. Via de podcast-zoekbalk kom je uit bij een pagina met allerlei categorieën, van misdaad tot sport en van kunst tot games. Dat is alvast een goede start. Als je al weet wat je wil luisteren kun je natuurlijk ook op naam zoeken. Inspiratie opdoen? Trouw tipt iedere donderdag een podcast.

Spotify kost 10 euro per maand voor individuen, 13 voor duo’s die onder één dak wonen, 15 voor gezinnen (maximaal zes accounts) en 5 voor studenten.

Audible

Audible is veel dingen niet. Het is niet het meest voor de hand liggende Netflix-alternatief voor luisterboeken – daarvoor moet je bij Storytel zijn. Het is ook geen walhalla voor Nederlandstalig werk (zie wederom Storytel). Maar voor fans van Engelstalige audioboeken is het wel hét platform.

In de ruim 25 jaar dat Audible bestaat, heeft het bedrijf veel gedaantes gehad. In 1998 bracht het een soort iPod voor luisterboeken op de markt, in 2003 ging het in zee met Apple, en in 2008 werd het voor 300 miljoen dollar overgenomen door Amazon. Tegenwoordig is Audible een app waar je met een Amazon-account toegang toe krijgt.

Als abonnee krijg je iedere maand één zogeheten credit, waarmee je een audioboek kunt downloaden. Met die ene credit kun je zo vaak als je wil van boek ruilen.

Een groot voordeel is dat je het boek dat je uiteindelijk uitkiest mag houden, ook als je je abonnement opzegt. Waar Storytel je alleen tijdelijk toegang geeft (net als Netflix en Spotify), worden boeken die je bij Audible downloadt jouw eigendom.

Daarnaast heeft Audible ook een selectie exclusieve boeken én podcasts die je als abonnee kunt streamen. Maar voor de Nederlandse luisteraar is het Amerikaanse aanbod niet altijd even boeiend.

Over Amerika gesproken: het loont om een Amazon-account aan te maken dat is ingesteld op de Verenigde Staten (het geeft niet als je contactgegevens Nederlands zijn), en de Audible-app voordat je inlogt ook op de VS in te stellen. Dan krijg je een groter aanbod dan wanneer je bijvoorbeeld de Britse variant van Audible gebruikt. Let wel: de Amerikaanse versie is een paar euro duurder.

Een Amerikaans Audible-abonnement met één credit kost ongeveer 12,50 euro per maand, of 125 euro per jaar.

Storytel

Eigenlijk is Storytel een app voor luisterboeken, maar tegenwoordig vind je er ook luisterdocu’s, korte verhalen, monologen, series en cabaret. Audio in de breedste zin van het woord, eigenlijk. Behoorlijk uniek is dat veel van de verhalen door het Zweedse bedrijf worden aangeboden in het Nederlands. Er zijn wel Engelstalige boeken te vinden, maar het bedrijf legt de focus op de kleinere taalgebieden. In totaal heeft de app 500.000 titels en daarvan zijn er 9000 Nederlands en 200 Vlaams gesproken.

Soms lezen de auteurs hun eigen boeken voor. Zo hoor je Arjen Lubach bijna zes uur lang zijn eigen autobiografische roman Stoorzender voorlezen. En vertelt Rutger Bregman ruim elf uur lang met zijn subtiele slisje hoogstpersoonlijk waarom De meeste mensen deugen.

In Storytel is het lekker grasduinen, want er valt veel te ontdekken. Alles is onderverdeeld in overzichtelijke categorieën met duidelijke beschrijvingen. Voor elk wat wils: van biografieën tot poëzie, van erotiek tot kinderboeken, van klassiekers tot zelfhulpboeken. Er zijn zelfs ‘Storytel originals’ die toch wel sterk doen denken aan de ‘Netflix originals’.

De original-series zijn korte verhalen die nog het meest lijken op podcasts. Ze gaan bijvoorbeeld over de liefde, true crime en ­comedy. Zo schreven Daan Windhorst en Sofie Tseng De beste borrel ooit voor Storytel, een hoorspel met de stemmen van onder meer Diederik Ebbinge, Sanne Bosman en Jurjen van Loon. Het verhaal gaat over hoe de voormalige eigenaresse Evelien van een gefuseerd inpakpapierbedrijf koortsachtig probeert haar bedrijf te redden door de ultieme kerstborrel te organiseren.

Het Storytel-abonnement is onbeperkt, maar de boeken die je soms zelfs ook gewoon kunt lezen, zijn niet meer toegankelijk als het abonnement stopt. Door het ruime en vooral unieke aanbod valt er ook voor de doorgewinterde podcastluisteraar veel te beleven. Bovendien: als je een boek opknipt in tien hoofdstukken wordt het vanzelf een tiendelige podcast.

Storytel is beschikbaar via de Appstore en Google Playstore en kost 12 euro per maand.

NPO luister

Radiomaken zit de Nederlandse omroepen in het bloed. Veel programma’s op de publieke radiozenders zijn van hoge kwaliteit en vinden tegenwoordig ook als podcast de weg naar de luisteraar. Daarnaast zijn de omroepen dolenthousiast op de podcast en de luisterdocumentaire gedoken. Ze zijn te horen via NPO Luister dat is ingedeeld in categorieën als drama, humor, actualiteiten en levensbeschouwing. Goed idee, maar de uitwerking kan beter. Het is verwarrend dat sommige podcasts zijn terug te vinden in meerdere categorieën. Weinig stimulerend voor wie nieuwe ideeën wil opdoen, want je klikt al snel in een rondje langs dezelfde verhalen.

Daarnaast heeft de app geen autoplay. Dus als je bijvoorbeeld lekker aan het wandelen bent met de Jortkast, de superpopuliare podcast van Jort Kelder, dan moet je na een halfuurtje de volgende aflevering handmatig aanzetten. Zo zijn er nog enkele probleempjes die de app minder gebruiksvriendelijk maken: de zoekfunctie werkt matig, hij is instabiel en soms onvoorspelbaar.

En dat is jammer, want de meeste podcasts die worden gemaakt door Nederlandse radiomakers zijn geweldig om te beluisteren. Zoals bijvoorbeeld Klassieke Mysteries waarin de raadselachtige doodsoorzaken van klassieke componisten worden onderzocht, begeleid door muziek van diezelfde componisten. Of De val van Srebrenica, een reconstructie van de laatste dagen van de moslimenclave. Of Gothrecht, een absurde podcast over een orakel in een kopieerapparaat van Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen met de stem van Georgina Verbaan. Wie weet wat hij wil, kan al deze podcasts ook beluisteren via Spotify, maar met een paar aanpassingen kan NPO Luister een prima gids zijn.

NPO Luister is gratis te downloaden in de Appstore en Google Playstore.

Lees ook:

Disney+ opent aanval op Netflix met groter aanbod

Er komt een massa nieuwe films, series en klassiekers op Disney+. Hiermee wil het bedrijf de strijd aanbinden met het populairdere Netflix.

‘Het gaat erom de beste te zijn’

Dieuwertje Heuvelings had een invloedrijke baan bij Spotify. In die wereld van de muziekindustrie merkte ze: we zijn geobsedeerd door clicks, commercie en competitie. Ze schreef er haar debuutroman ‘Auxiety’ over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden