null Beeld

ColumnKelli van der Waals

Zo verdien je geld aan je eigen clout

Laat studieschulden meewegen bij de hypotheekverstrekking, adviseerde de Autoriteit Financiële Markten vorige week. ‘Gaan we niet doen’, twitterde demissionair minister Engelshoven meteen.

Gelukkig maar, want de woningmarkt is voor starters al onredelijk genoeg. Zo’n regel zou hen in een absurde spagaat duwen: kopen is voordeliger dan huren, dus het aangaan van een hypotheek kan helpen bij de studieschuldaflossing. Maar dan moet je met een studieschuld op je naam dus wel een huis kunnen kopen. ‘Een patstelling, een weeffout in het systeem, die je als burger zelf maar halfslachtig moet gaan repareren,’ zoals NRC-columnist Christiaan Weijts het verwoordde.

Halfslachtige reparaties

Nu treft het dat de hedendaagse (semi-)jonge mens door zijn lullige positie bedreven is geraakt in de halfslachtige reparaties van wat niet klopt in de samenleving. Internet helpt daarbij.

Zo staat Instagram vol handreikingen om jezelf door onrechtvaardige situaties heen te lifehacken. Ter oplossing van het bovenstaande dient bijvoorbeeld het account @fuckdiestudieschuld van Maaike Wind, ‘blogger, afloscoach en voormalig studieschuldbezitter’. In een paar jaar ontdeed Wind zich van bijna 52 duizend euro studieschuld en op haar account kan je geïnspireerd raken hetzelfde te doen. Je vindt er ook ‘afloscursussen’ á 39 euro.

Insta-cursussen

Of doe je voordeel met een andere Insta-cursus die is gericht op geld – er zijn er veel. Je kunt leren hoe je jezelf met affirmaties rijkdom aanpraat (‘Money Magnet’ heet dat), lessen nemen in beleggen, of geïnstrueerd worden in het sterk maken van je eigen Instagrammerk, zodat je op een dag misschien zelf ook cursussen kan geven.

Nu tot de massa is doorgedrongen hoeveel techbedrijven verdienen aan onze onlinearbeid (de posts die we creëren, de aandacht die we geven), willen we er eigenlijk zelf ook wel een slaatje uit slaan. Ook als we niet van influencen ons beroep hebben gemaakt. Dat kan op de kleinst mogelijke manieren: met één virale tweet kan je al aanbiedingen krijgen van bedrijven om hun producten te promoten, zodat ook zij profiteren van jouw roemrijke vijftien minuten.

Clout

Als je een beetje clout hebt – zelf al wat voorstelt en iets van een gevolg hebt opgeklopt – zijn er verschillende platforms die je helpen aan die clout te verdienen. Zo kan je met Substack je eigen nieuwsbrief maken en rondsturen aan abonnees die vijf euro per maand afrekenen. De duizenden nieuwsbrieven die via Substack verstuurd worden hebben al 250.000 betalende lezers.

Creatieven kunnen ook direct door hun fans worden gesponsord via Patreon, een soort Uber voor artiesten waarvan de waarde deze maand werd geschat op vier miljard dollar. In de pandemie konden podiumdieren zo toch nog iets verdienen aan hun kunsten. En er is de eufemistisch genoemde ‘inhoudsabonnementsdienst’ OnlyFans, waar mensen zich ontkleden voor de camera en rechtstreeks betaald worden door wie hen bespiedt. Je ziet, online oplossingen te over om wat van die studieschuld op te sponzen.

Populariteit

Structureel zijn ze niet: zoals bij influencers zijn deze inkomsten evenredig aan iemands populariteit. Het lijkt me sterk dat banken een hypotheek verstrekken op basis van je Patreon-volgers. Het is een kansspel, en de gedoodverfde winnaars zijn de platforms zelf: Patreon pakt 5 procent van de omzet van gebruikers, Substack tien, OnlyFans twintig. Weeffoutje in het systeem, dat we ze nodig hebben.

Swipen & klikken - Kelli van der Waals bespreekt opvallende trends en discussies in online media. Eerdere columns vind je hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden