Judoka Simeon Catharina. Beeld
Judoka Simeon Catharina.Beeld

Tv-column

Zo rooskleurig is het bestaan van dromende sporters niet

Redactie Trouw

Topjudoka Simeon Catharina (23) had extra krachttraining gedaan, iets te veel gegeten, en woog opeens 106 kilo. Hij komt uit in de klasse tot 100 kilogram, dus dat werd lijnen, extra zweettraining en naar de sauna vóór het weegmoment. Het is één van de dingen die bij topsport komen kijken. De vijfdelige documentaireserie De beloften (VPRO) volgde zeven jonge talenten vier jaar lang op hun weg naar een gedeeld doel: de olympische droom in Tokio.

Na twee afleveringen blijkt al dat de makers Xena Maria Evers en Victor Vroegindeweij bij elk meisje en elke jongen een uniek verhaal naar boven halen. Geinig: dat nette hockeymeisje Roos Zwetsloot dat kiest voor skateboarden tussen de langharige jongens. Of Alida van Daalen (19) wier moeder Jacqueline Goormachtigh als discuswerper meedeed aan de olympische spelen. Nu coacht zij haar dochter in die sport en in kogelwerpen. Het maakt nieuwsgierig naar de dynamiek tussen moeder en dochter, maar waarschijnlijk gaat de veelheid aan te volgen sporters ten koste van de diepgang.

Drinkt hij meteen acht liter water

Dan de jongens: zo’n zwemmer Nyls Korstanje die zijn ontwikkeling bloedfanatiek bijstelt en alles uitprobeert. Leest hij dat je meer water moet drinken om spieren te ontwikkelen, drinkt hij meteen acht liter, vertelt hij. Of baanwielrenner Harrie Lavreysen (24). Als BMX’er kwam hij vaak hard terecht en wel 25 keer schoot een schouder uit de kom. Op zijn 18de stopte hij ermee. Ging baanwielrennen, en won een jaar later twee keer zilver op het WK.

De serie stelt de olympische gezichten alvast aan ons voor, al weten we nog niet wie van hen Tokio haalt. Maar dit project is online veel meer: vpro.nl maakte een kleine database per sporter, vol filmpjes en een tijdlijn van hun weg naar de top – met schattige kinderfoto’s.

Als je die doorkijkt, valt op dat het vaak de drukke kinderen zijn. Ze verdragen pijn (judoka Simeon trainde door met een hernia), ze weten hun tomeloze energie te kanaliseren en een groter doel te stellen. Waar halen ze de motivatie vandaan, wil je weten, ook om de druk en harde selectie aan te kunnen.

Zo rooskleurig is hun bestaan namelijk niet, laten meer films de laatste jaren zien. 0,03 seconde (NTR; 2017) stelde het jarenlange afzien van zwemmers tegenover het minieme verschil (soms 0,03 seconde) dat succes van falen scheidt. Turn! (KRO-NCRV; 2019) belichtte de worsteling van ouders die hun topsportkinderen (te) grote offers zien maken. En de recente BNNVara-docuserie Voetbaldroom had oog voor de vele kinderen die hun sportdroom onderweg zagen uiteenspatten.

Normalisering van de topsportmentaliteit

De zelfkastijding, de volharding bij tegenslag en elke ochtend om half vijf op: voormalig olympisch zwemkampioen Pieter van den Hoogenband vertelt in een online interviewtje bij het project dat hij zich vroeger bijna schaamde voor zijn passie. Tot hij begon te winnen. Het kan best dat dit soort sportdocumentaires bijdraagt aan normalisering van die topsportmentaliteit.

Het streberige ziet Van den Hoogenband, nu chef de mission van de Nederlandse ploeg bij de Olympische Spelen, terug bij ouders. Die willen te veel, zijn te aanwezig, zegt hij. Wegbrengen en stimuleren is goed, “maar niet kinderen zo opnaaien dat ze ook voor de ouders presteren”. Hopelijk komen hun diepere drijfveren en motivatie later in De beloften wel nog aan bod.

Vijf keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel schreven we ten onrechte dat Jacqueline Goormachtigh olympisch kampioene discuswerpen was. Goormachtigh deed wel mee aan de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta maar won geen medaille.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden