Recept

Zo maakt u gevulde speculaas, desgewenst met een truc

Beeld RV

Het is raar, maar van marsepein houd ik niet. Van amandelspijs evenmin, dus is in de Sinterklaastijd een banketletter niet aan me besteed. 

Een paar weken later maak ik vrienden door de spijs zorgvuldig uit mijn plak kerststol te peuteren en aan iemand anders te offreren. Er is maar één snoeperij met spijs die ik heerlijk vind en dat is, liefst door mijzelf gebakken, gevulde speculaas. De smaak van goed gekruide speculaaskoek vormt blijkbaar een goed tegenwicht voor wat mij aan amandelspijs niet bevalt. 

Dat voor mij aangename effect wordt nog groter als ik niet alleen door het deeg, maar ook door de spijs (een snuf) speculaaskruiden meng. Zo'n truc is in theorie natuurlijk tegen het zere been van elke rechtgeaarde amandelspijsliefhebber, maar blijkt in de praktijk van gevulde speculaas niemand op te vallen.

Bereiding

Hak voor de amandelspijs de amandelen, citroenschil, suiker, en eventueel speculaaskruiden in de keukenmachine tot een korrelig mengsel. Giet er, terwijl de machine draait, geleidelijk het ei bij. Laat de machine draaien tot een fijnkorrelige, kneedbare massa is ontstaan.

Maak spijs een week, of twee, van tevoren zodat hij, luchtdicht verpakt, rustig kan rijpen in de koelkast. Amandelspijs laat zich ook uitstekend invriezen, maar maak hem dan in elk geval zónder speculaaskruiden. Laat de voor gevulde speculaas bestemde hoeveelheid spijs eerst ontdooien en kneed er pas dan - desgewenst - speculaaskruiden door.

Meng voor het speculaasdeeg de droge bestanddelen in een kom. Snijd er met twee messen de boter door, voeg de melk toe en kneed dit tot een deeg.

Verpak het deeg luchtdicht en laat het 1 of 2 dagen in de koelkast rusten.

Verhit de oven tot 170 °C. Druk de helft van het deeg uit op de bodem van een (rechthoekige) bakvorm.

Verdeel de amandelspijs in een dikke laag op de deegbodem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van passend formaat en druk die op de spijslaag.

Versier het deeg met amandelen en bestrijk het met het dooiermengsel.

Bak de gevulde speculaas in 30-40 minuten glanzend bruin en gaar.

Ingrediënten amandelspijs:

125 g geblancheerde amandelen, het bruine vliesje verwijderd

125 g suiker

1 tl geraspte citroenschil

desgewenst: snuf speculaaskruiden

1 ei, losgeklopt

gevulde speculaas:

250 g zelfrijzend bakmeel

2 el speculaaskruiden

150 g lichtbruine basterdsuiker

150 g boter

1 tl melk

50 g blanke amandelen

1 eidooier, losgeroerd met 1 el melk

Bekijk hier meer Trouw-recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden