Review

Zo bedrieglijk eenvoudig

Honderden films zagen ze, de filmrecensenten van Trouw, maar wisten ze toch ieder weer terug te brengen tot een handzame topdrie.

Belinda van de Graaf

1. HUKKLE

Een Hongaars dorpje aan de oevers van het Balaton-meer komt in een absurde combinatie van natuur- en misdaadfilm tot leven. De Hongaarse debutant György Pálfi, die zelfs de grote Paul Thomas Anderson ('Punch-drunk love') paf liet staan, heeft geen woorden nodig om zijn verhaal te vertellen. Bij hem kun je het gras horen groeien en je zintuigen weer opnieuw ontdekken. 'Hukkle' zien, is je verbazen over zoveel originaliteit.

2. TISHE!

Na 'Russian Ark', waarin Aleksandr Sokoerov ons via een dwaaltocht door de Hermitage de Russische geschiedenis liet herbeleven, diende zich met 'Tishe!' een volkomen tegengesteld, maar even betoverend portret van St.-Petersburg aan. Victor Kossakovsky filmt zijn eigen straat, vanuit zijn eigen huiskamerraam, en vangt het leven zoals zich dat voor de lens van zijn digitale videocamera ontrolt, compleet met slapstick, romantiek en drama. Zo doeltreffend en zo bedrieglijk eenvoudig. 'Tishe!' is het ultieme bewijs dat de wereld aan je voeten ligt, als je maar goed kijkt.

3. ÊTRE ET AVOIR

Er waren wel meer films dit jaar die grote ontroering teweeg wisten te brengen, maar dat ik tranen zou wegslikken bij een onderwijzer en zijn schoolklasje op het Franse platteland kwam als een volstrekte verrassing. En ik was niet de enige want de documentaire trok in Nederland ruim honderdduizend bezoekers. Regisseur Nicolas Philibert speelt het klaar om en met een scherp oog voor detail en een fijn gevoel voor humor een droom van een documentaire neer te zetten. Kinderen leren de werkwoorden 'zijn' en 'hebben' verbuigen. Philibert laat de filosofische betekenis doorklinken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden