'Zintuigen zijn de voetjes van de ziel'

Het valt te vrezen dat er de komende weken heel wat zal worden geëxperimenteerd met levensmiddelen. Dat is dan te wijten aan Midas Dekkers en zijn nieuwe tv-programma 'Gefundenes Fressen', dat de komende dertien dinsdagavonden bij de Vara te zien is.

FRED LAMMERS

Dekkers wilde beslist geen kookprogramma maken, wat niet wegneemt dat hij regelmatig in zijn eigen keuken aan de slag gaat. Deskundig pretendeert hij niet te zijn, zijn culinaire interesse betreft vooral het genieten van eten en drinken.

In 'Gefundenes Fressen' behandelt Dekkers het uitgebreide terrein van de voedselketen. De uitzendingen zijn doorspekt met verhalen over biologische, culturele, scheikundige en sociale aspecten van eten en drinken. Op die manier hoor je tussen de bedrijven door heel wat wetenswaardigs. Vanavond begint Midas Dekkers met achtergronden te vertellen over de magnetron, door hem getypeerd als een van de belangrijkste uitvindingen van deze eeuw. In de Tweede Wereldoorlog werd de vinding toegepast als radar voor laagvliegende bommenwerpers. Uiteindelijk is het een bijna onmisbaar geworden apparaat in onze keukens geworden. Maar een ei moet je er niet in koken. Waarom eigenlijk niet, vraagt Dekkers zich af. Ze zeggen immers zoveel. Hij wil dat wel eens met eigen ogen zien en zet een ei in een dopje in de magnetron. Zo te zien gebeurt er niets. Maar ineens, binnen een minuut, spat het ei met geweld uit elkaar.

Een andere proef volgt op de constatering dat in prikdranken veel koolzuur zit. Zou je het koolzuur er uit kunnen halen? Dat moet voor mensen die alles af denken te weten van waterbeheersing een fluitje van een cent zijn. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een dubbeltje en een sigarettenvloeitje nodig. Je wikkelt dat dubbeltje in het vloeipapier en gooit het geheel in een fles cola of andere koolzuurhoudende drank. Het resultaat is verrassend. Het begint meteen te borrelen in de fles. Een waterval van schuim baant zich een weg uit de hals van de fles. Wat daarin overblijft is een mierzoet drankje zonder prik.

Kijkers komen ook aan de weet waarom er geen popcorn ontstaat als je gewone maïskorrels in de kokende olie gooit. In gewone maïs zit te veel water. In voorbereide popcorn is het watergehalte drastisch teruggebracht. Wat er nog aan water in zit verandert bij verhitting in olie in stoom en dan zetten die maïskorrels uit tot 25 keer hun normale omvang.

Midas Dekkers heeft zo te zien veel plezier gehad in het maken van de serie. We zien hem in de eerste aflevering onderuitgezakt zitten, terwijl hij zijn groot in beeld gebrachte buik figuurlijk kietelt met allerlei heerlijkheden. “Genieten is een kunst”, concludeert hij. De enige manier om dat te bereiken is je zintuigen te prikkelen. “Zintuigen zijn de voetjes van de ziel.” Tasten, ruiken, eten en seks: daar draait het volgens Dekkers in het leven om. Om dat duidelijk te maken reist hij van hot naar her, in elk geval een probaat middel om zijn spijsvertering te activeren, zodat hij nieuwe lekkere hapjes kan nuttigen.

We gaan met Dekkers onder meer naar een chocoladefabriek, voor zoetekauwen een paradijs. Tonnen chocolade worden daar verwerkt. Maar als er even iets misgaat in het productieproces worden bakken vol heerlijkheden afgekeurd. In de bonbonfabriek raakt een machine defect en blijkt een schroefje spoorloos. Om het risico uit te sluiten dat toekomstige kopers dat schroefje in hun bonbon vinden, wordt de die dag vervaardigde partij in stortbakken gedeponeerd. Wat op die manier wordt afgekeurd voor menselijke consumptie dient als varkensvoer. Midas Dekkers rijdt een kruiwagen vol zoetigheid naar een varkensstal. De dieren verdringen elkaar knorrend van genoegen op dit smulfeest, niet beseffend dat ze daarmee weer een stap dichter bij het moment komen waarop zij zelf gaan dienen om mensen, die zoals de presentator van hartig houden, 'culinair te gaan kietelen'. Dekkers geniet vanavond volop van een rookworst, gemaakt van een van de varkens die hij met chocolade heeft verwend.

Na het grote genieten van vanavond staat volgende week het eten met volle mond centraal. Melk en eieren, vraatzucht, het overblijflokaal, das Fressen und die Moral en de afwas zijn andere thema's die de kijker de komende maanden krijgt voorgeschoteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden