Dennis van den Brink (rechts) en zijn breivriend Wim Vandereyken. ‘We zijn misschien een onwaarschijnljik duo.’

Creativiteit

Zin om te knutselen tijdens de lockdown? Online fröbelgroepen bieden soelaas

Dennis van den Brink (rechts) en zijn breivriend Wim Vandereyken. ‘We zijn misschien een onwaarschijnljik duo.’Beeld RJR fotografie

Online knutselclubs zijn enorm populair. Op zoek naar nieuw vermaak zijn we tijdens de coronapandemie massaal gaan handwerken, knutselen en tekenen. Drie verleidelijke fröbelgroepen belicht, waar je inspiratie én gezelligheid vindt.

Simultaan sokken breien, gezelliger wordt het niet

Nou en of het drukker is geworden in coronatijd, zegt Dennis van den Brink van de Facebookgroep Happily Knitting Socks. Het loopt ze gewoon over de schoenen. Vooral tijdens de eerste lockdown kwam dat als een verrassing.

Nu we weer thuis zitten houdt hij met zijn breivriend Wim Vandereyken regelmatig live-sessies waarbij soms meer dan vijfhonderd mensen aanschuiven. Simultaan sokken breien, gezelliger wordt het niet.

Samen met Vandereyken schreef Van den Brink enkele boeken over breien en haken. Zij stonden ook regelmatig op handwerkbeurzen. Nu beheren ze samen de Facebookgroep met zo’n 2700 leden. “We zijn misschien een beetje een onwaarschijnlijk duo. Zelf ben ik getrouwd en heb ik een gezin. En Wim is een grote man met een baard en tatoeages en heeft een vriend.”

Als je de pagina bekijkt word je helemaal vrolijk. De gebreide sokken hebben uitbundige kleuren en patronen. Ruitjes, regenboog, ingewikkelde reliëfs. “In sokken kun je nog wat humor kwijt, dat is in een pannenlap een stuk moeilijker.”

Mindergeslaagde sokken op Facebook Beeld
Mindergeslaagde sokken op Facebook

Sommige breisels zijn meer geslaagd dan andere. Veel van de leden lopen vast op de hiel, blijkt uit de berichten. “Dat schijnt inderdaad best ingewikkeld te zijn. Wat er moeilijk aan is? Je moet op een bepaalde manier meerderen en minderen, daar komen veel vragen over. Die beantwoorden we allemaal graag en mensen helpen ook elkaar.”

Sokken breien is eigenlijk heel eenvoudig, zegt Van den Brink. Het is voor mensen die nooit aan handwerken hebben gedaan een prima projectje om mee te beginnen. “Mensen hebben echt behoefte aan iets anders dan televisiekijken. Breien en haken zijn een prettige afleiding. Als je je steken aan het tellen bent is er in je hoofd geen ruimte voor zorgen, of de was die je eigenlijk nog moet doen. Het een goede manier om tot rust te komen.”

En dan is er nog de behoefte aan contact met gelijkgestemden. “Normaal gesproken zochten mensen elkaar in het echt op. Ze zagen elkaar op de breiclub, bijvoorbeeld. Samen breien, en ondertussen patronen en ideeën uitwisselen. Of gewoon even gezellig kletsen onder het genot van een kopje thee. Nu dat niet kan, is Facebook de aangewezen plek.”

Vandaar ook dat die livesessies die hij en Vandereyken elke donderdagavond houden zo’n succes zijn. “Eigenlijk stelt het niet zoveel voor. We zitten gewoon samen te breien en te kletsen en daar kunnen dan mensen bij aanschuiven. Nee, die praten niet allemaal live mee, maar kunnen wel vragen stellen in de chat. Veel dames hebben dat op de achtergrond aan staan terwijl hun man naar een voetbalwedstrijd kijkt, bijvoorbeeld.”

Door de toegenomen creativiteit is er ook meer behoefte aan materialen. De handwerkwinkels kunnen de vraag bijna niet meer aan, zegt Van den Brink. Hij werkt drie dagen per week bij een handwerkwinkel, waar nu alles online gaat. Normaal had die webshop zo’n vijfhonderd bestellingen per week, nu zijn dat er meer dan drieduizend. “En we mogen ook nog met minder personeel in het magazijn. Klanten worden echt heel chagrijnig als ze hun project niet kunnen afmaken omdat ze moeten wachten op materiaal.”

Het is tijd dat de winkels snel weer echt opengaan. “Garen moet je voelen, kleuren wil je niet kiezen vanaf een beeldscherm. Voor veel mensen is dat ook onderdeel van de pret. En dan spreek je ook weer eens gelijkgestemden in het echt.”

Cursussen gedachteloos tekenen voor het hele gezin

De teken- en droedelcursussen die Karin Luttenberg van Paperfuel geeft via Instagram en ­Facebook zijn sinds de coronapandemie uitbrak een dikke hit. Vroeger was ze grafisch vormgever, maar ze wilde meer doen zonder de computer. Al voor corona was ze begonnen met tekenen en droedelen, gedachteloos schetsen en tekenen zonder duidelijk doel. Simpele tekeningen, die soms uitgroeien tot uitgebreide patronen. Ze schreef er succesvolle boeken over.

Karin Luttenberg van Paperfuel. Beeld Lizet Beek
Karin Luttenberg van Paperfuel.Beeld Lizet Beek

Gestimuleerd door de leuke reacties die ze kreeg, begon ze met livecursussen op Instagram en Facebook. Ze besloot zich volledig te richten op Paperfuel, haar boeken en cursussen. Dat was begin 2020. En toen kwam het coronavirus.

“Plots wilde iedereen iets creatiefs doen. En ik hoor vaak dat mijn cursussen en boeken perfect zijn om mee te beginnen.” Haar volgersschare op Instagram is inmiddels gegroeid tot boven de 42.000 en op Facebook heeft ze er op dit moment meer dan 10.000. Dat zijn vooral vrouwen, “maar met dat droedelen zie ik soms ook hele gezinnen ­samen tekenen”.

Tekeningen van Karin Luttenberg van Paperfuel. Beeld Paperfuel
Tekeningen van Karin Luttenberg van Paperfuel.Beeld Paperfuel

Over haar bestaan als zelfstandige maakt Luttenberg zich inmiddels geen zorgen meer. Van haar betaalde online cursussen en de verkoop in haar webshop kan ze prima rondkomen. Afgelopen weken had ze meer dan duizend bestellingen. “Ik kon het niet meer aan, ik heb de winkel moeten uitbesteden.”

Waar ze haar succes aan te danken heeft? “Mensen willen graag creatief zijn in deze tijd. Ik hoor vaak dat mijn werk heel toegankelijk is. En ik vind het leuk mensen dingen uit te leggen. Ik zou ooit de pabo gaan doen, maar dat is er nooit van gekomen. Nu voel ik me soms toch net een juf.”

Ruzie om zelfgeknutselde mondkapjes

In de Facebookgroep Creatief met Action, AliExpress en andere lowbudgetwinkels 2.0. gaat het vooral om elkaar inspireren, zegt beheerder Daniëlle. Ze heeft haar handen vol aan het modereren van de groep met 330.000 leden. “Uiteraard gaat het bij ons vooral om de gezelligheid, maar met zoveel mensen gaat het ­weleens mis.”

Coronaverveling geeft een enorme boost aan de activiteit en populariteit van de groep. Tijdens de eerste lockdown schoten de leden met negenduizend per week omhoog. “We plaatsten toen soms wel zo’n negenhonderd berichten per week. Toen de zomer kwam daalde dat naar zo’n driehonderd per week, en nu zitten we weer op ongeveer vijfhonderd. Het gaat een beetje in golven.”

Een kerstdoos op Facebook. Beeld
Een kerstdoos op Facebook.

Er zijn niet alleen méér knutselaars, ze zijn ook actiever. Ze beginnen bijvoorbeeld eerder aan kerstknutsels en valentijnskaarten. “We werden in oktober al overspoeld met kerstdozen. Dat zijn bonte decoratieve dozen gevuld met kerstballen en -versiering. Pak je lijmpistool en aan de slag, zeg maar.”

Ook de laatste winkelsluiting zag Daniëlle terug in de berichten. Mensen zaten met de handen in het haar toen ze niet meer aan materialen konden komen. “We kregen veel meer vragen over de betrouwbaarheid van knutsel-webwinkels. Nu mensen weer beperkt naar binnen mogen, komen daar veel opmerkingen over. ‘Is het wel mogelijk om in de Action in tien minuten alles bij elkaar te grabbelen wat je nodig hebt?’ Dat soort vragen.”

Daniëlle is als moderator best tolerant, zegt ze, maar sommige onderwerpen roepen zoveel weerstand op dat ze die helemaal niet meer toestaat. Zelfgeknutselde mondkapjes bijvoorbeeld. “Elke keer dat iemand zo’n ding had gemaakt en dat in de groep plaatste kwamen er politiek getinte opmerkingen en werden er complottheorieën bijgesleept. Daar is onze groep niet voor, wij zijn gewoon een gezellige knutselclub.”

Daniëlle wil vanwege privé-omstandigheden niet met haar achternaam in de krant. Die is wel bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:
Dit zijn de leukste spelletjes om de winter door te komen

Tegen de verveling voor gezelligheid: De grote Trouw bordspellentest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden