De jury van de Zilveren Camera moest kiezen uit veel coronafoto’s. Een serie die Kees van de Veen maakte op de ic in Assen sprong eruit. ‘Het verdriet uit de cijfers heeft hij persoonlijk gemaakt.’
Piet Franssen uit het Limburgse Tegelen stierf op 16 april aan corona, 73 jaar. Fotograaf Kees van de Veen maakte er een intieme en aangrijpende reportage over die donderdag werd bekroond met de Zilveren Camera, de prijs voor de beste Nederlandse nieuwsfoto van het jaar.
“Hier ging het afgelopen jaar om: te vroeg afscheid nemen van geliefden”, oordeelt de jury, die vindt dat Van de Veen ‘integer’ gefotografeerd heeft. De jury moest kiezen uit talloze foto’s over de coronacrisis: lege straten, theaters en cafés, demonstraties, sportende mensen in huiskamers, leerlingen die thuis onderwijs kregen en een overheid die het land met gepaste afstand trachtte te besturen. Maar deze serie sprong eruit. “Het zijn beelden die over vele jaren nog op ons netvlies staan.”
Klik op een van onderstaande foto's voor schermvullende weergave, en navigeer met de pijltjestoetsen door de prijswinnende serie.
Piet Franssen was vanuit Limburg overgebracht naar de ic van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zijn dochter Monique en zoon Martin konden daar nog afscheid van hem nemen. Vooral het beeld waarbij de dochter vlak voor het sterven van haar vader een telefoon bij haar vaders oor houdt met aan de andere kant van de lijn zijn kleinzoon, maakte diepe indruk op de jury. “Het verdriet dat we kennen uit de wekelijkse cijfers heeft Van de Veen persoonlijk gemaakt.”
Klinisch en afgeschermd
Ook de fotograaf had een brok in zijn keel toen hij hier, volledig ingepakt in beschermende kleding, foto’s van mocht maken. Toen de coronacrisis uitbrak, had Van de Veen (40) uit Haren absoluut geen zin om anderhalvemeter-borden en afzetlinten in beeld te brengen, vertelde hij in september in de podcast ‘Beeldspraak’ van het ANP. Hij wilde wel vastleggen wat zich in de ziekenhuizen afspeelde. Maar het bleek niet makkelijk om daarbinnen te komen, terwijl hij beelden zag uit Spanje en Italië waar fotografen er wel ‘bovenop stonden’. “Het was hier zo klinisch en afgeschermd”, zei hij, terwijl het goed is om zo’n bijzondere tijd vast te leggen. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen liet hem wel toe op de ic en via een arts leerde hij de zoon en dochter van Piet Franssen kennen. Ze vonden het goed dat hij foto’s van hun vader maakte, met wie het erg slecht ging. Toen hij later hoorde dat ze zouden komen om afscheid te nemen, vroeg hij ze opnieuw, ‘met een klont in mijn maag’.
“Toen dacht ik: nee, dit is niet het laatste beeld.” En zo reisde hij een paar dagen later af naar Venlo om ook de uitvaart te fotograferen. “De familie heeft volledig vertrouwen gehad, we hadden goed contact, maar zij waren niet met foto’s bezig, ik was een klein detail voor hen dat er ook toevallig was.” Toen de serie werd gepubliceerd in NRC Handelsblad, merkte hij al hoe bijzonder die was: voor buitenstaanders waren deze drama’s, die zich overal in het land afspeelden, nog niet zo indringend te zien geweest. “Ik heb nog nooit zo veel reacties gekregen als op die serie”, zegt Van de Veen.
Trouw-fotografen
Koen Verheijden
Naast de hoofdprijs kent de Zilveren Camera vele categorieën. In de categorie ‘Natuur en Wetenschap’ won Koen Verheijden de eerste prijs met een foto die op 4 juli in Trouw stond, een portret van neurowetenschapper Martijn Agterberg die onderzoekt of hommels kunnen helpen bij het verbeteren van gehoorimplantaten.
Arie Kievit
In de categorie Nieuws Nationaal won Arie Kievit de eerste prijs met een foto van de 92-jarige Naantje Koevoets die in het verpleeghuis bezoek krijgt van haar familie. Deze foto stond op 25 april in Trouw.
Joris van Gennip
Een foto van Joris van Gennip van Black Lives Matter-rellen in Parijs (4 juni in Trouw) won in de categorie Nieuws Internationaal.
Eline van Nes
Eline van Nes, vanuit de Verenigde Staten fotograferen voor Trouw, won de derde prijs voor haar serie over de Black Panthers 2.0.
Lees ook:
Loek Buter fotografeert als Mondriaan in de polder
De boerderij achter de binnendijk vormt een scherpe hoek tussen de horizontale lijnen. Loek Buter fotografeerde ‘zijn’ Noord-Holland in de traditie van Mondriaan.