Sartre & De Beauvoir

Cultuurtips

Zien horen volgen doen

Sartre & De Beauvoir
Maaike Bos

ZIEN

SARTRE & DE BEAUVOIR

Het Zuidelijk Toneel
Bellevue, Amsterdam
2 en 3 maart

“Vrijheid is wat je doet met wat je wordt aangedaan.” Dat is de kern van deze bejubelde dialoog over het beroemde denkerskoppel Sartre en De Beauvoir. Filosoof en theatermaker Stefaan Van Brabandt maakte eerder stukken over Socrates, Marx en Spinoza. De Vlaamse acteurs Frank Focketyn en Sien Eggers spelen met rust en overgave de sterren van de hemel. De voorstelling over het existentialisme komt naast België elke maand wel in Nederland (Amstelveen, Utrecht, Venlo, Den Haag), zie Hzt.nl.

De 100 vrouwen van Marcel Beeld
De 100 vrouwen van Marcel

HOREN

DE 100 VROUWEN VAN MARCEL

Podcast Mugmetdegoudentand
Elke 2 weken

Vrouwen hebben hem het meest geïnspireerd, bedacht acteur Marcel Musters in zijn burn-out. In deze podcastserie houdt hij met journalist Pablo Cabenda nu goede gesprekken met de vrouwen die hem raakten: de uit Joegoslavië gevluchte Anya Čonkić, bevriende actrices als Monic Hendrickx, Lies Visschedijk en Nazmiye Oral, filmregisseur Mijke de Jong, maar ook zijn vroegere tandartsassistente Yvonne de Beer (86). Nog 97 gesprekken te gaan. Luister via Spotify of Mugmetdegoudentand.nl.

Bonje Beeld
Bonje

ZIEN

BONJE

Circustheater (5+)
Wirwar Producties
Taqa Theater De Vest, Alkmaar
26 februari (en verder t/m april)

Twee acrobaten en een mimespeler zitten te kibbelen, kissebissen en bakkeleien. In de humoristische jeugd-circusvoorstelling bekijken ze hun ruzie-patronen, om die dan te doorbreken. Koste wat kost hun gelijk halen, of sussen? Zich koppig terugtrekken, of de eerste hand uitsteken naar de ander? Een acrobatisch avontuur vol herkenbare situaties, van regisseur Laura van Hal. Deze en meer voorstellingen: zie Wirwarproducties.nl/agenda.

ZIEN

THE BEST OF IDFA ON TOUR 2021-2022

t/m april

Documentairefestival Idfa is soms overrompeld uitgebreid. The best of Idfa on Tour selecteert nu de films die bij de jury’s kwamen bovendrijven. Het programma van vier prijswinnende films tourt deze maanden langs de filmtheaters in Nederland. Met Children of the Mist over tienermeisjes in Noord-Vietnam, O, Collecting Eggs Despite the Times over een gepassioneerd eierkundige vlak voor WO-II, Handbook over Wit-Russische demonstranten en Where are we Headed over de metrogangen van Moskou. Zoek uw theater en datum via Idfa.nl.

DOEN

BOSUILEN ZOEKEN

Natuurmonumenten
Oisterwijkse bossen
25 februari

Oehoe!, klinkt ’s avonds door het bos. De roep van het mannetje wordt indringend beantwoord door die van het vrouwtje. Van zeven tot negen uur ’s avonds neemt een gids u het bos in om die nachtdieren te zoeken. (Alleen volwassenen, oudere kinderen onder begeleiding) Startpunt is het Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen. Is de groep vol? Natuurmonumenten heeft verschillende gewone wandelroutes langs de mooie vennetjes in het bos, zie Natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-oisterwijk.

ZIEN

ERWIN WURM: AM I A HOUSE?

Museum Jan Cunen, Oss
t/m 28 augustus

In de monumentale Villa Constance heeft het museum sinds eind januari een grote solotentoonstelling van de Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm (1954). Van zijn smeltende huizen, Narrow Furniture (meubels tot beklemmende proporties versmald) tot One Minute Sculptures: een voorwerp zoals een trui of stoel die de toeschouwer moet oppakken in een pose. Kunst over alledaagse realiteit en de absurditeit ervan. Zie Museumjancunen.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden