Uittips

Zien horen volgen doen

Het bandje WIES Beeld
Het bandje WIES
Maaike Bos

HOREN
WIES

Patronaat, Haarlem
21 september

Het driekoppige bandje WIES uit Amsterdam gaat als een speer met zijn ‘dansbare Nederpop met een rauw randje’ van alternatieve rock en elektronica. Zangeres en gitarist Jeanne Rouwendaal schrijft droge teksten over grote en kleine vragen. De band won in 2020 de 3FM talent Award en werd dit jaar genomineerd voor een Edison in de categorie alternative. Wies speelt op Pinkpop, 17 juni. Verder zijn de concerten in Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Eindhoven al uitverkocht, dus wees snel via: Hetiseenwies.nl.

ZIEN
EX

Suburbia
Stadslandgoed De Kemphaan, Almere
15 juni t/m 24 juli

Een broeierig toneelstuk over het huwelijk van architect Daniel (Ali-Ben Horsting) en arts Sybille (Alejandra Theus). Het komt in gevaar als zijn ex-vriendin Franziska (Hanne Arendzen) verschijnt. In een lange nacht vol onverwerkt verlies gaat het ideaalbeeld van het moderne gezinsleven aan diggelen. Of niet? Marius von Mayenburg (Schaubühne Berlin) schreef en regisseerde EX op uitnodiging van het Zweedse Rikstheater. Eind 2021 ging het succesvol in première in Stockholm. Suburbia is het eerste gezelschap dat de rechten buiten Zweden verwierf. Theatergroepsuburbia.nl.

DOEN
MIDZOMERNACHTLOOP

Natuurmonumenten
18 juni

null Beeld Natuurmonumenten - Andries de la Lande Cremer
Beeld Natuurmonumenten - Andries de la Lande Cremer

De kortste nacht (21 juni) belooft late schemering, oranjeroze luchten, en uilen en vleermuizen die actief worden. Natuurmonumenten organiseert zaterdag 18 juni tientallen Midzomernachtwandelingen vanuit bezoekerscentra in verschillende provincies. Ook in duin-natuurgebieden nemen boswachters u mee de nacht in. Op de Zuid-Limburgse Sint-Pietersberg is er een unieke stilte-wandeling in de diepe ENCI-groeve. Info en aanmelden: Zoek ‘Midzomernacht’ op Natuurmonumenten.nl.

ZIEN
ANTONY GORMLEY - GROUND

Museum Voorlinden, Wassenaar
t/m 25 september

Werk van Antony Gormley Beeld Antoine van Kaam
Werk van Antony GormleyBeeld Antoine van Kaam

De wereldberoemde Britse kunstenaar Antony Gormley exposeert van Singapore en Hong Kong tot Parijs en Venetië. Deze zomer neemt hij museum en landgoed Voorlinden over met zijn sculpturen en installaties. De unieke overzichtstentoonstelling GROUND omspant zijn gehele oeuvre: van zijn loden mensbeelden uit de jaren ’80 tot zijn meest recente installaties. Altijd staat de relatie tussen het menselijk lichaam en de ruimte om ons heen centraal. Voorlinden.nl.

HOREN
McCARTNEY 80

Strange Brew, Gijs Groenteman & friends
Wilminktheater, Enschede
21 juni

Strange Brew (o.a. Anne Soldaat en Yorick van Norden) grijpt de 80ste verjaardag van Paul McCartney aan om zijn beste muziek te spelen. Samen met Eric Vloeimans, Roel van Velzen, Bertolf, Stephanie Struijk en anderen spelen ze klassiekers als Hey Jude en Yesterday, tot zijn latere werk met Wings en stukken van R.A.M.. Strange Brew vierde eerder al de muziek van Woodstock, Elvis Presley, John Lennon, Motown en The Beach Boys. Kaarten: Wilminktheater.nl.

DOEN
NATURAL TIE-DYE WORKSHOP

De Hortus, Amsterdam
18 juni

Schillen weggooien? Er zit een goudmijn aan kleurstoffen in organisch afval. Ga aan de slag met avocado’s, uienschillen en walnoten, en verf een paar sokken in de mooiste natuurlijke kleuren. Kunstenaar Marte Haverkamp begeleidt u in de technieken: een proefje maken op papier, dan de sok afbinden/vouwen/knopen en in het verfbad. Leer welk groenafval thuis te gebruiken is, en hoe u met de verftechniek verder kunt. De sokken krijgt u bij de workshop. Zie Dehortus.nl/programma/activiteiten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden