ZienHenk Helmantel, meesterschilder

Zeventiende-eeuwse schilderijen? Nee, van nu

Henk Helmantel, ‘Stilleven met kweeperen en twee flessen’ (uitsnede), 2019, olieverf op paneel, 100 x 122 cm. Beeld Art Revisited, Tolbert
Henk Helmantel, ‘Stilleven met kweeperen en twee flessen’ (uitsnede), 2019, olieverf op paneel, 100 x 122 cm.Beeld Art Revisited, Tolbert

Op de schilderijen van Henk Helmantel zie je de olieverf alleen als je er met je neus bovenop staat.

Joke de Wolf

De kweeperen zouden van het schilderij kunnen rollen, zo realistisch heeft Henk Helmantel de vruchten naast de flesjes geschilderd. Ook bij kerkinterieurs, een stronkje witlof of een kommetje eieren zie je alleen van dichtbij dat de afbeelding is opgebouwd uit olieverf. In Assen zijn die schilderijen de komende tijd van dichtbij te zien, daar is een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

De schilderijen lijken uit de zeventiende­­ eeuw te komen, maar Helmantel werd in 1945 geboren in het Groningse Westeremden en woont daar nog steeds. Hij heeft een museum aan huis, ‘De Weem’. Zijn werk reist de wereld over, van Taiwan tot de Verenigde Staten.

Nooit eerder getoond

Het Drents Museum had deze winter een grote tentoonstelling over Frida Kahlo gepland, die vanwege corona is uitgesteld. Nu is er in Assen dus ruimte voor een overzichtstentoonstelling van Helmantel met zo’n tachtig schilderijen. Sommige zijn nooit eerder getoond. De houdbare voorwerpen die op de schilderijen figureren, de flessen en kastjes, zijn in Assen ook écht te zien.

Ook in 2004 had het Drents Museum een tentoonstelling van de kunstenaar. Helmantel vond het jammer dat er geen groter museum of een museum dichter bij huis, belangstelling had. Zijn werk wordt soms als te weinig vernieuwend gezien. Dat spreekt de kunstenaar niet tegen, al zegt hij qua compositie sterk beïnvloed te zijn door Piet Mondriaan.

In 2015 kocht het Groninger Museum een eerste werk van Helmantel. Geen stilleven, een tijdloos beeld van het koor van de laatmiddeleeuwse kerk van Appingedam.

Henk Helmantel, meesterschilder
tot 7 maart
Info: Drentsmuseum.nl

Lees ook:

Totaal verschillende schilders met geloof als verbindende schakel, je wordt er stil van

Het zijn werelden van verschil, die van de schilders Pieter Pourbus (1523-1584) en Henk Helmantel (1945). En toch zijn ze verbonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden