Review

Zevensprong

De langst lopende documentaire laat zien hoe mensen oud en dik worden.

Het is misschien wel de meest ambitieuze documentaire die ooit is gemaakt. En vanuit ’experimenteel menselijk’ oogpunt waarschijnlijk ook één van de meest interessante. Zeker is dat het officieel ’s werelds langst lopende real life documentaire is: 7-Up.

Zo heette althans de eerste aflevering van de reportagereeks, die de Brit Michael Apted sinds 1964 maakt. Voor het actualiteitenprogramma ’World in Action’ filmde hij een groep 7-jarige Britse kinderen, die uit alle geledingen van de samenleving kwamen. Hij interviewde hen over hun levens en hun dromen. Wat ze later wilden worden, of ze kinderen wilden en over wat ze belangrijk vonden.

De regisseur ( bekend van onder meer Gorilla’s in the mist, Gorky Park en de James Bond-film The world is not enough.) had met het maken van 7-Up niet de intentie om er een levensomvattend project van te maken. Dat werd het wel. Toen Apted de kinderen zeven jaar later opnieuw opzocht, kwam hij op het idee om dit te blijven doen. Dus: om de zeven jaar terug komen met de camera om zo het verloop van al die mensenlevens te volgen. Dat is nog eens wat anders dan oeverloos gemier in een kooi van goud, waarbij de 24-uurs camera weliswaar een vorm van leven vastlegt, maar toch vooral de geestelijke dood.

Terug naar Apted. Er volgde een indrukwekkende reeks: 7 Plus Seven, 21-Up, 28-Up, 35-Up, 42-Up en sinds vorig jaar is ook 49-Up af. Die laatste was de afgelopen twee donderdagen te zien bij de VPRO. De veertien deelnemers John, Charles, Andrew, Suzy, Jackie, Lynn, Sue, Tony, Paul , Nick, Bruce, Neil, John en Peter zijn door het project bekende gezichten geworden. De serie had volgens sommige van hen zeker invloed gehad op het verloop van hun leven. Maar of Neil dáárdoor was gaan zwerven en of Jacky door de documentaire geen vlekkeloos liefdesleven had gehad, is de vraag. De geslaagde John kon zich voorstellen dat de documentaire voor kijkers boeiend was, maar twijfelde aan het nut er van. ,,Het is uit het leven gegrepen en je ziet ook nog eens hoe mensen oud en kaal en dik worden. Fascinerend, maar heeft het enige waarde?” Voor veel mensen wel, want er is niet voor niets ook een Amerikaanse, Russische en Zuid-Afrikaanse versie. Overigens met andere regisseurs.

Nu is het wachten op 56-up. Dat kan nog, want Michael Apted wordt volgende maand 66. De hoofdrolspelers hebben bijna een morele verplichting om met het programma door te gaan. Die verplichting houdt in: blijven leven.

Ja, televisie kan benauwend zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden