Review

Zeus vergrijpt zich aan uitschuifbare borsten van 'Big Mama'

Het Amsterdamse Jeugdtheater De Krakeling staat deze week in het teken van de Braziliaans-Nederlandse groep Teatro Munganga en dat betekent wervelend fysiek theater met groteske personages, kleurrijke beelden en ritmische dans en muziek.

Munganga viert het 15-jarig bestaan met drie voorstellingen, een interactieve tentoonstelling en workshops met het kinderpubliek. Hiermee zet het beeldende theatergezelschap terecht de schijnwerpers op het eigen oeuvre, want de theatertaal van Munganga krijgt binnen de jeugdtheaterwereld te weinig aandacht.

De voorstelling 'Heldenhart', voor een school uit de Amsterdamse wijk Osdorp, valt in een warm bad van wel heel enthousiast joelende kinderen. 'Heldenhart' verhaalt dan ook van de strijd tegen een allesverwoestend monster, dat in lang vervlogen tijden de aarde doorkliefde en het licht deed doven. De geboorte van de jonge held die het monster te lijf gaat is een spectaculair gebeuren. In een bewegende poppenkast zien we hoe de Griekse God Zeus zich vol wellust vergrijpt aan een vrouwelijke sterveling. Even later verschijnt zij als 'Big Mama' op stelten ten tonele om het leven te schenken aan de universele held 'Hercules Achilles Perseus'. In het dagelijks leven heet hij Mininio - mijn kind - en als hij zich aan de enorme uitschuifbare borsten van zijn moeder heeft vol gedronken, trekt hij de wijde wereld in.

De Braziliaanse versie van een serie Griekse mythen laat een bonte mengelmoes zien van verteltheater, fysiek spel, acrobatiek en een explosie van beeldende middelen. Heel geestig is een Siamese drieling met een mobiel oog, waarmee de drie hoofden om beurten kijken. Ronduit afschrikwekkend is de met rookwolken omgeven draak. Af en toe lijkt het verhaal even te ontsporen, maar de warmbloedige theatertaal vangt dit ruimschoots op.

De 'Tentoneelstelling De zolder van Teatro Munganga' staat in de foyer van De Krakeling en is in samenwerking met het Amsterdamse Tropenmuseum tot stand gekomen. De verstilde toneelwereld - met decorstukken, rekwisieten en poppen van klein tot heel groot - komt tot leven als je een voor een de koffers opent waarin een hoorspel klinkt. Het is prettig dat de tentoonstelling voor zich spreekt en ook zonder de uitleg van een rondleider een helder beeld geeft van Munganga's rijke theater.

Munganga bijt het spits af in de serie 'Alle 13 Goed', een initiatief van De Krakeling om de samenwerking met jeugdgezelschappen en het publiek te versterken. Het komend seizoen staan bekende gezelschappen als het Muztheater, Huis aan de Amstel, Het Laagland en Jongerentheatergroep DOX een weekend lang centraal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden