RecensieHogwarts Legacy
Zelfs voor spelers die geen Harry Potter-fans zijn, heeft ‘Hogwarts Legacy’ iets magisch
Wie ooit Harry Potter heeft gelezen, wil al na het eerste hoofdstuk ook de toversnoepjes Smekkies in alle smaken proeven, met de spreuk ‘Lumos’ een lichtpuntje aan een toverstaf toveren en rondvliegen op een bezem. De tovenaarswereld van Zweinstein lijkt al jaren ideaal voor gameontwikkelaars, maar het bleek een crime om de boeken van J.K. Rowling ook echt te vatten in een game. Tot nu toe, want de splinternieuwe hitgame Hogwarts Legacy maakt de belofte meer dan waar.
Het spel begint in een donkere straat. Er staat een koets zonder paarden te wachten waarmee professor Fig je naar Zweinstein zal brengen. Plotseling duikt er een hoge ambtenaar van het ministerie van toverkunst op, die samen met jou en Fig de koets instapt. Hij heeft een bijzonder kistje bij zich, maar heeft geen idee wat hij ermee moet. Als het magische voertuig boven de stad vliegt, slaat het noodlot toe. Een enorme draak bijt de koets in tweeën, waarna de helft waarin jij zit hulpeloos door de lucht danst. De arme ambtenaar die in de verdwenen helft zat is op slag dood. Dan verschijnen er plotseling vijf zwarte paarden met vleugels voor jouw deel van de koets. Het zijn Terzielers, fabeldieren die je alleen kunt waarnemen als je ooit iemand hebt zien sterven.
Open wereld
Hogwarts Legacy is een open-wereldspel waarin het ontwikkelaars eindelijk is gelukt om alle details uit de magische wereld van Harry Potter tot in de puntjes uit te werken. ‘Open wereld’ betekent dat je alles wat je ziet ook echt kunt bezoeken. Uren vrij dwalen door de met kabbelende beekjes en uitgestrekte heuvels die worden bewoond door fabeldieren. Zo kan het zijn dat je achter een verlaten strandje plotseling een delfstoffer aantreft. Het schattige molachtige diertje met eksterneigingen heeft een schat aan glimmende snuisterijen verstopt in een duinpan. Waardeloos voor de speler, maar wel een vrolijk detail.
Het spel zelf bestaat uit een hoofdverhaal en heel veel kortere zijverhalen. Als nieuwe vijfdejaarsleerling heb je een flinke achterstand opgelopen en moet je snel je tovenaarskunsten bijspijkeren. Dat doe je door lessen te volgen op het schilderachtige Zweinstein, waar je eindeloos over de trappen kunt dwalen. Gelukkig heb je een heldere kaart en een wegwijsspreuk die je vertellen waar je moet zijn en hoe je er snel kunt komen.
Hoofdpersoon in een eeuwenoud mysterie
Met de zijverhalen kun je snel extra’s zoals geld en punten verdienen die je weer kunt gebruiken in het hoofdverhaal. Een risico is dat je jezelf verliest in die zijverhalen, maar dat valt mee. Ze duren nooit lang en alles is behoorlijk overzichtelijk, waardoor je de focus op het hoofdverhaal niet kwijtraakt. Daarin ben je de hoofdpersoon in een eeuwenoud mysterie dat je samen met professor Fig moet oplossen. En: je bent bijzonder, want je kunt sporen zien van oude magie, iets wat anderen niet kunnen.
De actie zit vooral in het duelleren, al snel vecht je met harnassen, trollen en medeleerlingen. Door handig gebruik te maken van spreukencombinaties versla je vijanden makkelijker. Je tilt bijvoorbeeld iemand op met ‘Leviso’ en knalt ’m daarna neer met de basisspreuk.
Harry Potter zelf zul je overigens niet aantreffen in Hogwarts Legacy, want het verhaal speelt zich ruim honderd jaar eerder af dan de boeken. Maar de wereld, de kleuren, de details en vooral het gevoel kloppen. Je waant je echt een tovenaarsleerling; je bent heer en meester over je toverstaf. En dat is net zo leuk als je verwacht, het heeft iets magisch. Zelfs voor spelers die geen Harry Potter-fans zijn, maar die gewoon eens willen weten hoe het is om een tovenaar te zijn.
Hogwarts Legacy is ontwikkeld door Avalanche Software en uitgebracht door Portkey Games
Lees ook:
Waarom Harry Potter een kwart eeuw en veel ophef later nog steeds zo populair is
Wat maakt Harry Potter nog altijd zo populair? Met de lancering van de game Hogwarts Legacy is het Potter-universum nog wat groter geworden. Fans krijgen er maar geen genoeg van.