null Beeld

PodcastO, o, De Mos

Zelfs de rechter van de zaak rond de Haagse corruptieaffaire luistert mee

Het gebeurt niet vaak dat een podcast een rol speelt in een rechtszaak. ‘O, o, De Mos’ over de Haagse corruptieaffaire rond politicus Richard de Mos is een uitzondering.

Stefan Keukenkamp

Rechter Jacco Janssen neemt het woord tijdens het proces rond politicus Richard de Mos in de Rotterdamse rechtbank. “De O, o, De Mos-podcast hebben we geluisterd. Daar hebben we dat fragment ook opgedoken.”

De Mos reageert: “Ja, dat is een haat-liefde verhouding die ik heb met Niels Klaassen. Hij zit achterin de zaal. De ombudspolitiek hebben we overgenomen ja, dat is aardig van hem. Maar die podcast vinden we wat minder.”

Janssen met opgewekte stem: “Voorzichtig, aflevering zes komt eraan.”

De Mos: “Ik hoop dat hij een beetje zijn best doet. Het muziekje is in ieder geval spannend. Tu-tuuu.”

Het is een zeldzaamheid dat een podcast een rol(letje) van betekenis speelt tijdens de behandeling van een rechtszaak. Rechtbankvoorzitter Janssen draait er niet omheen dat hij de podcast O, o, De Mos van AD-journalist Niels Klaassen op de voet volgt.

Circus De Mos en de limousine

Eind januari begon de corruptiezaak rond Richard de Mos na ruim vier jaar onderzoek door de Rijksrecherche. Het Openbaar Ministerie verdenkt de oud-wethouder en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag van corruptie en omkoping. De Mos en rechterhand Rachid Guernaoui zouden samen met een kleine groep donateurs een criminele organisatie vormen. Ondernemers kregen in ruil voor flinke donaties een voorkeursbehandeling op het stadhuis, zo luidt de verdenking. Het OM eiste op 1 februari bijna twee jaar celstraf tegen De Mos.

Klaassen zet in vijf afleveringen uiteen waar de zaak om draait en spreekt een groot aantal belangrijke hoofdrolspelers, waaronder De Mos zelf. Daarmee geeft hij een bijzonder inkijkje in de wondere wereld van de populaire Haagse politicus die zich van geen kwaad bewust lijkt. Voor de zesde aflevering volgt hij ‘circus De Mos’ in de rechtszaal.

Het AD-tribunaal

Het schuurt in de gesprekken die Klaassen heeft met De Mos. De twee kennen elkaar al jaren en hebben in de woorden van De Mos een haat-liefdeverhouding. Als De Mos weer een serie kritische vragen krijgt over zijn manier van politiek bedrijven, kan hij zijn frustraties niet altijd onderdrukken. “Nu vul jij het weer in”, zegt hij in de podcast. “Het is nu toch een beetje het AD-tribunaal aan het worden. Dat vind ik wel vervelend, maar dat mag ik dan ook gezegd hebben.”

De Mos is kapotgemaakt door het onderzoek, vinden hijzelf en zijn aanhangers. De politicus ontkent stellig dat sprake is van corruptie en spreekt steeds van ‘ombudspolitiek’ waarbij iedere burger kan rekenen op zijn hulp. Hoe het afloopt, moet blijken bij het vonnis dat naar verwachting eind maart wordt uitgesproken.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden