Mezzosopraan Sarah Connolly. Beeld Christopher Pledger
Mezzosopraan Sarah Connolly.Beeld Christopher Pledger

WeekendtipPeter van der Lint

Zeist viert klassieke zang met recitals en masterclasses, óók voor amateurs

Alle aspecten van de schone liedkunst komen ruimschoots aan bod tijdens het zevende Internationaal Lied Festival in Zeist.

Peter van der Lint

Het festival in Zeist beleeft dit jaar zijn zevende editie met het thema Wanderlust. Net als eerdere jaren haalt dit unieke festival rond het klassieke lied weer de beste zangers en pianisten naar Zeist. Centrale festivallocatie is de sfeervolle kerk van de Evangelische Broedergemeente. Met maar liefst tien recitals, meer dan twintig masterclasses voor veelbelovende liedduo’s en het Young Artist Platform belooft het opnieuw een rijke ervaring te worden.

Ema Nikolovska, ooit winnares van het Internationaal Vocalisten Concours in ’s-Hertogenbosch, opent het festijn met pianist Wolfram Rieger. Brahms en Schumann staan op het programma, dat als titel O wüßt’ ich doch den Weg zurück heeft: over heimwee, nostalgie en de onomkeerbaarheid van de tijd. Bijzonder is het recital van de jonge, net doorgebroken Duitse bariton Konstantin Krimmel. Hij zal op 18 mei met pianist Malcolm Martineau liederen over wandelen en reizen zingen van Schubert, Vaughan Williams en Wolf.

Een van de hoofdgasten is de beroemde Britse mezzosopraan Sarah Connolly. Op 20 mei treedt zij op met de al even beroemde pianist Imogen Cooper. Hun recital heet Lieder einer fahrenden Gesellin, een programma over de levensweg van vrouwen, met muziek van Mahler, Loewe, Schumann en Duparc.

Connolly komt ook openbare masterclasses geven aan professionele liedduo’s, net als Elly Ameling, Wolfram Rieger, Robert Holl en Malcolm Martineau. Er zijn ook masterclasses voor amateurs. En natuurlijk is er een recital van Henk Neven en Hans Eijsackers, de artistiek leiders van het festival. Zij brengen Schuberts liedcyclus Die schöne Müllerin, die in 2023 tweehonderd jaar oud is.

Internationaal Lied Festival Zeist van 12 t/m 21 mei. Info: Ilfz.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden