Review

Zeg vooral vaak thank you

Van Engelstaligen hoor je soms dat Nederlanders zulk voortreffelijk Engels spreken. Dat is eerder een vorm van hoffelijke overdrijving dan een pluim voor het vertaalde Nederlands van menigeen (I have still seen him yesterday in Rotterdam).

Het ontbreekt niet aan goede handleidingen om die steenkolenvariant te verbeteren. Neem het handige ’Baxter’s English Survival Kit’ van Andy en Astrid Baxter (Sdu euro 15,95), het wat uitvoeriger ’Eindelijk Engels!’ van Kevin Cook & Daniel Gibb (Kemper Conseil, euro24,90) of J. Lachlan Mackenzie’s ’Principles & Pitfalls of English Grammar’ (Coutinho, euro25).

Liever geen leerboek maar een lopend betoog waarin legio tips en ook heel wat anekdotes zijn verwerkt? Dan gaat niets boven de (Engelstalige) gids van Ronald van de Krol, een Amerikaan wiens ouders naar de VS emigreerden en die nu adjunct-hoofdredacteur van Het Financieele Dagblad is. Van de Krol hanteert een vlotte verteltrant, waarin hij zowel verslag doet van persoonlijke ervaringen als aanwijzingen geeft om struikelblokken in de omgang met het Engels én met Engelstaligen te vermijden. Hij stipt fouten aan op het gebied van spelling, woordkeus en grammatica, behandelt de Angelsaksische aanpak van getallen en signaleert allerhande valse vrienden en andere valkuilen voor vertalers.

Zijn relaas heeft op concurrerende gidsen voor dat hij royaal aandacht besteedt aan de omgangsvormen en de daaruit voortvloeiende taalkundige etiquette van Amerikanen en Britten (’je kunt nooit vaak genoeg please en thank you zeggen’).

Nuttig zijn ook de praktische wenken die Van de Krol ontleent aan een analyse van het verschil in taalopvatting: voor Nederlanders is taal vooral een gereedschap, bruikbaar genoeg als ’t zo’n beetje werkt, voor Angelsaksen eerder een kunstvorm met subtiele betekenisschakeringen, die vaak indirect en via understatements tot uitdrukking worden gebracht.

Dit is de laatste aflevering van deze rubriek. Jaap de Berg blijft regelmatig recensies schrijven van non-fictieboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden