Poëzie

Zee. Strand. En de liefde. Op het Zeeuwse strand.

null Beeld Jörgen Caris
Beeld Jörgen Caris

Wat doe je als je lekker weg wilt in eigen land, naar Zeeland bijvoorbeeld, maar overal is het druk en vol? Dan pak je gewoon een gedicht. Je leest ‘Walcheren’ van de Vlaamse dichter Herman de Coninck en voor je het weet sta je op het Zeeuwse strand, en je hoort hoe de golven het strand op rollen, boven je hoofd een handvol krijsende meeuwen. Met de dichter zie je dat echtpaar en voel je de wind die zij moeten voelen. En terwijl op dat strand alles beweegt, staan de duinen roerloos stil. Of toch niet? Ook zij hebben een verhaal. De Coninck vertelt het, hij heeft er maar een paar woorden voor nodig.

Herman de Coninck (1944-1997) is een geliefd en nog altijd veel gelezen dichter. Dat zou maar zo kunnen komen doordat niks menselijks zijn gedichten vreemd is. Kinderen, voetbal, poëzie, reizen, en liefde, veel liefde – ‘Zoals het strand en de zee: / jij gaat nooit weg. En ik / kom altijd terug.’ Hij schreef er helder over, en zo melancholisch.

Over Zeeland dichtte hij vaker. Zo dacht hij in ‘Middelburg revisited’ terug aan een mislukte vakantie. Eentje met regen en windkracht negen en jonge kinderen: ‘Ik weet niet eens of wij gelukkig waren.’

Maar zelfs verregende dagen in Middelburg konden De Coninck weemoedig stemmen. “O mocht het allemaal nog eens zo tegenzitten.”

Walcheren

Een echtpaar tegen de wind in

in twee strandstoelen: het lijkt wel

of ze tegen 100 per uur

vooruitgaan.

Zo is stilstand hier: uit alle macht.

Duinen vestigen

het wereldrecord standhouden:

de nul meter in twee eeuwen.

Herman de Coninck

Uit: ‘De gedichten’, De Arbeiderspers, 2014

Janita Monna (1971) is journalist en recensent. Ze woonde lange tijd op Bonaire waar ze als correspondent werkte. Monna werkte als redacteur Poetry International festival en was initiatiefneemster voor de jaarlijkse Gedichtendag. Voor Trouw schrijft ze wekelijks over poëzie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden