Yorick van Norden:  'Het overlijden van mijn moeder heeft mij heel erg veranderd. Ik probeer elke dag de moeite waard te laten zijn.'

InterviewNieuw album

Zanger Yorick van Norden gaat in gesprek met zijn overleden moeder

Yorick van Norden: 'Het overlijden van mijn moeder heeft mij heel erg veranderd. Ik probeer elke dag de moeite waard te laten zijn.'Beeld Judith Jockel

Op zijn nieuwe album Playing By Ear zingt Yorick van Norden over zijn moeder die overleed aan een nieraandoening. De ziekte is onlangs ook bij hem ontdekt. ‘Ja, het hangt wel boven mijn hoofd.’

Frank Hettinga

Yorick van Norden legt vlak voor dit interview de laatste hand aan anekdotes voor een heuse eigen scheurkalender. De muzikant diept hierin elke dag in 2022 een weetje op uit de historie van de popmuziek. Voorbeeldje? Die van 12 februari krijgt u alvast cadeau van de wandelende popencyclopedie. In het kort: zanger Screamin’ Jay Hawkins schat zo’n 75 kinderen op de wereld te hebben gezet. “Maar wellicht ook meer.”

Het is stiekem nog best een helse klus, zo’n scheurkalender, lacht hij. Voor Sinterklaas moet-ie in de winkel liggen. Maar sinds een paar jaar omarmt Van Norden wilde ideeën direct. Is het leuk? Creatief? Dan volgt hij zijn gevoel, het liefst handelt hij zo impulsief mogelijk. Zo staat hij in het leven sinds de dood van zijn moeder in de zomer van 2018.

“Haar overlijden heeft mij heel erg veranderd. Ik probeer elke dag de moeite waard te laten zijn.”

Kijk maar hoe het loopt

Die levensinstelling komt ook terug op zijn nieuwe album Playing By Ear dat vandaag verschijnt. Hij hoorde die Engelse uitdrukking ‘playing by ear’ een keer bij toeval. “Het betekent muziek maken, improviseren, op gehoor, op gevoel. Uit het niets iets maken.” Maar figuurlijk staat het voor kijk maar hoe het loopt, want nooit gaat het zoals gepland.

Hij zou in de zomer van 2020 een album opnemen in de legendarische muziekstudio’s van Abbey Road in Londen. Door de coronacrisis moest hij die plannen uitstellen tot volgend jaar. Maar thuis in de lockdown ervoer hij ‘een creatieve uitbarsting’, hij schreef zeker dertig songs. En dus besloot hij nóg een album te schrijven. Dat is Playing By Ear geworden.

Alom werd de 35-jarige Van Norden geprezen om The Jester, zijn tweede album uit 2018, een retroplaat die zijn voorliefde voor popbands uit de jaren zestig verraadt. Terwijl andere kinderen vroeger losgingen op Smurfenhouse, luisterde hij naar The Beatles, The Byrds en The Kinks.

Mede door gitarist Tom Brushuis, ex-Mister and Mississippi, op te nemen in zijn band heeft Playing By Ear een modernere sound gekregen, dromerig, soms zelfs een beetje spacy. Gelukkig blijft zijn fijne gevoel voor melodie en arrangementen à la Paul McCartney behouden.

‘Verwacht ik niet te veel, dat ik dit verlies in woorden wil vatten?’

Zijn teksten zijn persoonlijker geworden. “Vroeger lukte het minder goed, de juiste woorden vinden, mezelf openstellen. Maar ik ben best uitgesproken, idealistisch. Het zou gek zijn als je daar niks van terug hoort in mijn muziek.” Hij grinnikt. “Dat ik er best wel sterke meningen op na houd, maar ondertussen alleen maar zing: Oh baby, I love you!

Zo bevat het album de coronasong Let It Roll en fakkelt hij populistische politici af in Empty Words. Maar het liedje dat er echt uitspringt is Part Of Me, een duet met zangeres Judy Blank. In het nummer gaat hij in gesprek met zijn moeder. De melodie schreef hij al in 2018, op de dag dat ze zestig zou zijn geworden.

“Maar die tekst... het was echt de moeilijkste tekst van het album om te schrijven, het lukte niet, nee. Lang dacht ik: verwacht ik niet te veel van mezelf, dat ik dit verlies in woorden wil vatten?”

Zijn moeder leed aan cystenieren, een erfelijke nieraandoening. Twee keer kreeg ze een donornier, maar haar lichaam stootte de nieren af. “Na die tweede keer was ze zo erg verzwakt, na maanden van enorme pijn kon ze niet meer revalideren.”

‘Haar vrienden waren hippies zonder tv en ballen met grote huizen’

“Een ouder verliezen – zo abrupt, ze was nog maar 59 jaar, vrij jong – dat is zo ingrijpend. Ik merk aan mezelf en aan de hele familie dat we tot de dag van vandaag blijven zoeken naar een nieuwe vorm. Een moeder is toch vaak de verbinder. Mijn moeder in ieder geval wel. Ik vond het leuk dat ze echt met iedereen door een deur kon. Tussen haar vrienden zaten, gechargeerd, hippies zonder tv en ballen met een kast van een huis.

“Sommige mensen vragen of ik denk dat ze meekijkt. Nee, daar geloof ik niet in, daarin ben ik vrij rationeel. Maar ik ontdekte hoe ontzettend ik op haar lijk, hoe zij voortleeft in mijn karakter, mijn hele zijn, maar ook in mijn DNA. Daar gaat Part Of Me over.”

Bij Yorick van Norden is dezelfde nieraandoening ontdekt. En ook bij zijn zusje. Het nummer Maybe Tomorrow schreef hij voor haar. Ze zat tijdens corona anderhalf jaar vooral alleen thuis, zeer kwetsbaar door de nierziekte en in afwachting van een niertransplantatie.

Een paar weken geleden is ze succesvol geopereerd. “Zo’n transplantatie gaat in principe altijd goed, maar voor ons is het ontzettend beladen. De nier doet het erg goed, alleen het herstel is nog even een flinke weg.”

“Voor mijzelf is die niertransplantatie een beetje een ver-van-mijn-bedshow. Ik ben gewoon gezond, de ziekte hindert mij niet. Mijn nieren functioneren nog best goed. Maar de ziekte is progressief, ik weet dat het minder zal worden, maar niet hoe snel dat zal gaan. Dus ja, dat hangt wel boven mijn hoofd.”

Een mailtje van Neil Young

De ziekte is voor hem een stimulans, een aansporing geworden. Naast die scheurkalender werkt hij ook aan een boek over Paul McCartney’s solocarrière. “Het idee om een plaat te maken in Abbey Road is geboren vanuit dat levensinzicht. In die tijd lag mijn moeder in het ziekenhuis. Ik realiseerde me hoe kwetsbaar je bent als mens, hoe vergankelijk het leven kan zijn en dacht na over grote dromen. Wat wil ik nog?”

Over Abbey Road schreef hij rock-mastodont Neil Young een mailtje. Van Norden wilde weten hoe je in hemelsnaam je kalmte kunt bewaren als je speelt op zulke heilige grond, met de allerbeste apparatuur, ooit zo mooi beroerd door zijn helden van The Beatles.

Young antwoordde zowaar, en het blijkt allemaal vrij simpel: “Abbey Road will be a piece of cake. NO thinking.” Het is in zekere zin zijn lijfspreuk geworden. Niet nadenken. Just play by ear.

Lees ook:

Met Paul McCartney’s silly love songs is niks mis

In de nieuwe autobiografie De lyrics vertelt Paul McCartney zijn levensverhaal aan de hand van honderden liedjes. ‘Net als veel andere schrijvers ben ik een beetje een voyeur.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden