Ik heb een droom

Zanger Peter Beense: Ik droom weleens dat ik een stripheld ben

null Beeld Jorgen Caris
Beeld Jorgen Caris

Waar dromen mensen over, overdag of 's nachts. Volkszanger Peter Beense: ‘Mijn vrouw onthoudt haar dromen beter dan ik, toch herinner ik me er een paar die redelijk vaak terugkeren.’

Noor Hellman

“In eentje ben ik een soort stripheld die problemen kan oplossen. Op het moment dat iemand me nodig heeft of dat er iets ergs gebeurt, ben ik heel sterk, of heel goochem en weet ik precies wat ik moet doen. In een andere droom kan ik praten met onze hond, deze kleine hier. We verstaan elkaar dan. Ik zou willen dat het kon, het is een lief beest. Soms staat ze tegenover je en denk je: wat zou ze nou bedoelen?

Vaak droom je over problemen of dingen die je meemaakt. Prakkiseren doe ik niet veel, ik maak me niet zo druk om dingen, morgen weer een dag. Maar mijn gewichtsprobleem, daar kan ik niet omheen. En ja, dat zit mij soms dwars. Ik droom dan weleens dat er een knopje is dat ik om kan draaien en alles is er plotseling af. Ik heb al vier operaties achter de rug, maar het verwachte resultaat is uitgebleven. Daar moet je mee leren leven. Ik ben nooit licht geweest, maar ik sportte altijd, totdat ik een knieblessure kreeg. Wat ook niet meehielp was dat ik in de horeca zat. Ik had een eigen zaak, op het Rembrandtplein in Amsterdam. ’s Nachts haalde je een broodje shoarma, je leefde onregelmatig, dat is funest.

Mazzel

Ik heb dat café 27 jaar gehad, tropenjaren waren het. Maakt niet uit, ik had er ook een goed leven door. Het zingen deed ik erbij. Twee of drie optredens op een avond, daarna ging ik naar de zaak en zong ik daar nog even - en dat vier of vijf avonden in de week. Een toptijd. Maar op een gegeven moment zat ik erdoorheen. Ik kreeg een burn-out en heb toen gekozen voor mijn zangcarrière. Mijn dochter nam de zaak over. Ik kwam er nog weleens maar het was mijn tijd niet meer: ander publiek, andere mentaliteit, andere muziek. Het echte Amsterdamse plein zoals ik het kende is verdwenen.

Nu doe ik alleen nog optredens, de ene keer in een voetbalstadion voor 40.000 man, de andere keer in een kroeg voor 50 man. Eigenlijk vind ik die kleine zaaltjes gezelliger. Ik ben een persoonszanger, contact maken met mensen, ze entertainen - dat heb ik in de kroeg geleerd. Het is misschien niet leuk om over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik door die horeca- ervaring de titel nachtburgemeester van Nederland wel heb verdiend. Ik voel me zeer vereerd. Voorgangers waren onder anderen Tino Martin, Dré Hazes, Gerard Joling: mooie artiesten.

Ik droom ’s nachts weleens dat ik alleen nog hoef te werken als ik zelf wil, maar ik besef ook dat ik mazzel heb met mijn stem en zo mijn geld kan verdienen. De timmerman of de loodgieter moeten er harder voor werken.”

Peter Beense (55) is nachtburgemeester van Nederland 2019. De populaire volkszanger zong onder meer met De Toppers en gaf concerten in Carré en Heineken Music Hall. In maart doet hij mee aan ‘Holland Zingt Hazes’ in de Ziggo Dome.

Interviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of ’s nachts.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden