InterviewGlen Faria

Zanger Glen Faria: ‘Succes betekent nu dat iemand iets aan mijn liedjes heeft’

Zeven jaar na zijn eerste soloplaat, werkt rapper en zanger Glen Faria aan een nieuw album. Beeld
Zeven jaar na zijn eerste soloplaat, werkt rapper en zanger Glen Faria aan een nieuw album.

Glen Faria schreef Davina Michelle’s monsterhit ‘Duurt te lang’, maar meed zelf jaren de schijnwerpers. Nu heeft de rapper en zanger een nieuwe single, samen met zijn zoon.

Rufus Kain

Glen Faria (1980) denkt dat zijn zoon hem gaat overstijgen. “Over drie jaar maakt hij me helemaal kapot. Dat hóóp ik, dan kan ik stoppen en hem coachen of managen. Gewoon een luie baan. Het moeten presteren in de muziek is namelijk wel een ding. Artiest zijn eist zijn tol.”

Faria is muzikant en theatermaker. In zijn liedjes combineert hij poëtische rapteksten met soulvolle zang. Zijn zwaardere teksten – zoals over de dood of een stukgelopen huwelijk – gaan vaak gepaard met een lichte compositie. “Als de lach niet in de boodschap zit, vind ik dat-ie in de muziek moet zitten.”

Vijf jaar terug had hij het gehad met de schijnwerpers. Na twee decennia als podium­artiest, wilde hij schrijven voor andere acts. Maar toen hij Davina Michelle een monsterhit zag scoren met zijn werk, raakte hij toch weer geïnspireerd.

Nu werkt hij aan een nieuw album. Woensdag verscheen de tweede single, ‘Terug naar nu’, waarop hij samen met zijn zoon Jaïr te horen is. “Normaal bemoei ik me eigenlijk niet met Jaïrs muziek”, vertelt Faria. “Ik heb hem nooit gepusht, hij heeft het zelf opgepikt. Maar ik zit met m’n vrouw en kind thuis, en dit liedje is spontaan tijdens de quarantaine tot stand gekomen.”

Zeven jaar na zijn eerste soloplaat, werkt rapper en zanger Glen Faria aan een nieuw album. Beeld Segraphy
Zeven jaar na zijn eerste soloplaat, werkt rapper en zanger Glen Faria aan een nieuw album.Beeld Segraphy

Toen Faria zo oud was als zijn zoon nu (vijftien), werd zijn middelbare school in de Bijlmer bezocht door jongerentheatergroep Arti­sjok/Nultwintig. “Ik dacht dat theater iets was voor mensen in maillots, maar een oudere vriend die ik van de straat kende, zei: dit is echt wat voor jou. Dus heb ik na schooltijd auditie gedaan, en toen heeft theater m’n hart gestolen.”

Een paar jaar later maakte hij bij theatergroep Likeminds kennis met Yousef Gnaoui. “We gingen voor de grap samen liedjes maken. Toen we een keer in een eettentje op de Nieuwezijds Voorburgwal zaten, lag er een voetbalstripboek op tafel. Het heette ‘Flinke Namen brengt Superstuntwerk’. Yousef zei: ‘Yo, dit is echt een superharde naam voor een act’.”

Flinke namen

Zo ontstond de rapgroep Flinke Namen. Gnaoui trad op onder de artiestennaam Sef. Faria was MC Fit. Ook kwamen er twee leden bij: Murthy Siegfried Mossel (Murth) en Thomás Goethals (The Flexican). Ze werden een begrip in de hiphopscene, en scoorden in 2009 een hit met het liedje ‘Wolken’, dat song van het jaar werd bij de 3voor12-Awards. Het bijbehorende album heette ‘Superstuntwerk’ – precies zoals het stripboek had gedicteerd.

Een tweede album kwam er niet. “Door het succes werd het opeens een ding dat we móésten doen, en toen ging het niet meer zo soepel als in het begin. Dus gingen we ieder onze eigen weg. We hebben er wel een hechte vriendengroep aan overgehouden. Dat vonden we belangrijker dan iets forceren.”

Vriendschap en muziek dus, maar geen uitgekiende strategie. “Ik heb nooit een masterplan gehad. Dat realiseerde ik me pas toen ik met andere artiesten ging werken. Zoals Ali B, hij kan een doel voor ogen hebben en dan gewoon kijken: hoe bereiken we dat doel? Dat vind ik heel interessant, al denk ik niet dat het voor mij werkt. Bij mij moet het op m’n pad komen.”

Die openheid werkt in zijn muziek. “Ik werk met een vast team. Mijn producer Morien van der Tang en ik weten hoe we samen een verhaal willen vertellen. In de studio jammen we echt. Hij speelt een riedeltje, ik neurie wat, en als het werkt, ontstaat de tekst even snel als de muziek.”

Maar zakelijk speelt die vrijblijvendheid hem soms parten. In 2013 verscheen het solo-album ‘Glen Faria’. Na festivaltenten te hebben gevuld met Flinke Namen, trad hij nu op voor halflege kleine zaaltjes. Faria denkt dat hij zichzelf niet goed genoeg had aangekondigd. “Mensen kenden me niet. Op straat werd ik alleen herkend als die guy van Wolken.”

Faria dacht dat het album mislukt was, zelfs nadat collega’s tegen hem hadden gezegd dat ze de plaat grijsdraaiden. “Ik merkte wel dat er íets gebeurde, maar ik voelde het niet. Ik zag het niet in de luistercijfers en de bezoekersaantallen.”

Keerpunt

Falen viel hem zwaar. Na 2015 bracht hij een paar jaar geen nieuwe nummers meer uit. Datzelfde jaar scheidden hij en zijn vrouw, mede vanwege het dal waar hij door de muziek in was beland.

Het keerpunt kwam in 2018 in de vorm van een tv-programma. “Ik werd gevraagd voor ‘Beste Zangers’. Eerst zei ik nee. Ik had helemaal niet meer Glen de artiest in m’n hoofd. Ik was aan het schrijven voor andere artiesten, en bezig met A&R, artiestenbegeleiding.”

Uiteindelijk deed hij toch mee. Tijdens het programma zong Davina Michelle een cover van Faria’s ‘Duurt te lang’. Het nummer stond elf weken op een rij op nummer 1 in de top-40, een record voor een Nederlandse zangeres. Ook zong Tino Martin Faria’s ‘Zij weet het’, dat eveneens een top-40-hit werd.

Zie je, dacht Faria, ik kan wél schrijven. “Ik vond het heel tof dat de liedjes bij hen pasten. Daar heb ik er als schrijver van geleerd: het is misschien mijn verhaal, maar een heleboel mensen kunnen dat jasje aantrekken. Niet alleen artiesten, het kan ook het verhaal van de luisteraar zijn.”

Zo ervaart zijn publiek het ook. “Laatst zei een meisje bij Vergeten Kind, een stichting die kwetsbare kinderen steunt, dat het net leek alsof ik zinnen uit haar dagboek had opgeschreven. Dat doet me meer dan 100 miljoen streams. En een cipier uit de gevangenis vertelde me op straat dat de jongens op zijn afdeling mijn muziek allemaal draaiden.”

Het hielp Faria aan een nieuwe definitie van succes. “Ik dacht lang dat ik het voor de faam deed, dat ik een superster wilde worden. Nu betekent succes dat iemand iets aan mijn liedjes heeft. Ik had het nodig het liedje te maken, en dan is het vet dat iemand het nodig had het liedje te horen.”

Faam is hij juist minder aantrekkelijk gaan vinden. “Als grote artiest hoef je maar de verkeerde hoed op te zetten of de verkeerde jurk aan te trekken, en mensen maken je kapot. Als mijn buurman vreemdgaat en dat komt aan het licht, heeft hij problemen met zijn vrouw en familie. Maar als een popster het doet, komt die meteen in de krant en in ‘RTL Boulevard’. En je mag niet klagen, want je hebt zelf gekozen om beroemd te worden. Je wilde een ster zijn, je wilde alleen niet de klappen vangen.”

Glen Faria Beeld Segraphy
Glen FariaBeeld Segraphy

Delen

Zelfs als het goed gaat, heeft roem een prijs. Dat ziet Faria ook bij collega’s. “De mensen die het dichtst bij je staan, maken jouw succes anders mee dan de rest van de wereld. Zoals een kind dat zijn vader niet ziet, een man die z’n vrouw niet ziet of andersom. In de relationele sfeer moet je dingen inleveren voor succes, anders werkt het niet.”

Wat is Faria zelf bereid in te leveren? “Heel weinig. In mijn veertig jaar heb ik geleerd dat persoonlijke contacten me het gelukkigst maken. Dus als ik nu weer succesvol word, moet ik het kunnen delen met de mensen om me heen. Ik ben niet bang voor succes, maar ik ga er wel anders mee om dan toen ik jong was.”

Met zijn komende album wil Faria nog steeds mensen bereiken, maar wel de juiste. “Je hebt ook publiek dat gewoon wil dat je zegt dat je met je kontje moet draaien en laag naar de grond moet gaan. Zij zitten niet te wachten op iemand die vertelt over de ‘struggles’ van een vader, dus dan moet je ze er ook niet mee lastigvallen.”

Lees ook:

‘Al die Ronnie-Flex-shit, het boeit me niet meer’

Ronnie Flex is een van Nederlands succesvolste rappers. Hij worstelt met het vaderschap, de druk om een nieuw album te maken en zijn wietverslaving. ‘Ik had nooit gedacht dat ik iets belangrijker zou vinden dan muziek.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden