Doe Maar

Zanger en componist Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd overleden

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie maandag via concertorganisator Mojo laten weten. Een doodsoorzaak is niet gemeld, maar Vrienten was al langere tijd ziek. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen, aldus Mojo.

Redactie Trouw

Henny Vrienten was veelzijdig als componist, gitarist en pianist, maar bovenal was hij bekend als voorman van Doe Maar. De legendarische band werd in 1978 opgericht. Vrienten sloot zich pas twee jaar later aan, als opvolger van Piet Dekker.

De band ontketende met zijn typische Doe Maar-geluid – een mix van onder andere ska, punk en reggae – een ware rage in Nederland. Nummers als Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleen en Pa werden grote hits. Maar de overmatige populariteit deed de groep, de langste tijd in de bezetting van Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, uiteindelijk besluiten in 1984 te stoppen. Hysterische tienerfans reageerden verslagen.

In 2000 kwamen de mannen weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in Ahoy. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters.

Paul Santos

Vrienten was dan wel het gezicht van Doe Maar, solo bracht hij ook verschillende platen uit. In 1977 verscheen de eerste, onder het pseudoniem Paul Santos. Op de gelijknamige plaat stond onder andere een duet met Herman Brood, Als je wint. Het was Vrientens eerste single en die kwam direct terecht in de hitlijsten.

Na Paul Santos volgden onder andere de albums Geen ballade, Aardige jongens, Vreemde kostgangers en Nachtwerk, die laatste twee samen met George Kooymans en Boudewijn de Groot. Zijn laatste album verscheen in 2019, Tussen de regels. Het was het derde en laatste deel van zijn muzikale autobiografie. De drie titels van de albums vormen samen de zin ‘En toch.. alles is anders tussen de regels’. “Ik geloof dat je altijd beter moet kijken dan je keek en dat je beter moet lezen dan je leest. Ik verstop graag wat, dat moet je zoeken”, zei hij daarover.

Corona

De muzikant schreef ook muziek voor diverse films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. Voor de musicalversie van Ciske de Rat maakte hij de muziek van alle nummers, op één na: Ik voel me zo verdomd alleen.

Eind september maakte Doe Maar bekend de afscheidstournee af te gelasten vanwege de ziekte van Vrienten. De toer was eerder een aantal keren uitgesteld vanwege de coronalockdown. De laatste keer dat de band door het land optrad, was in 2018. Hun 40-jarig jubileum vierden ze met de clubtournee Er verandert NIX.

NPO past programmering aan na dood Henny Vrienten

De NPO heeft de programmering voor maandag aangepast naar aanleiding van het overlijden van Henny Vrienten. Op televisie en radio wordt aandacht besteed aan de zanger en componist, laat een woordvoerster desgevraagd weten.

Op NPO 3 is om 22.20 uur het VPRO-programma On Stage te zien, waarin Vrienten vorig jaar te gast was. Op NPO 1 wordt om 00.05 het Uur van de Wolf, Basmannen (NTR) uitgezonden, waarin de zanger in 2019 met zijn zoon figureerde. De radiozenders ‘besteden elk op hun eigen manier op gepaste wijze aandacht aan het overlijden van de zanger’.

Lees ook:

Henny Vrienten en zoon Xander over muziek, het leven en de dood: ‘In de hel zitten de leuke mensen’

In 2019 spraken we Vrienten over zijn relatie met z’n zoon Xander. Lees het interview over het leven en de dood hier terug. “Als vader wil je het liefst altijd je kinderen om je heen hebben.”

Henny Vrienten: ‘Ik wil niet per se goed doen, ik ben vooral op zoek naar het goede in dit leven

In de interviewserie Tien Geboden sprak Vrienten uitgebreid over zijn jeugd, opvoeding, schuldgevoelens en zijn eeuwige drang naar harmonie. Lees het hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden