Flintstones Beeld
Flintstones

Animatieserie

Yabbadabbadoo, de Flintstones keren terug

Het is niet de eerste keer dat is geprobeerd 's werelds favoriete holbewoners weer op televisie te krijgen, maar nu gaat het eindelijk lukken: Fred en Wilma Flintstone keren terug op televisie. De populaire animatieserie uit de jaren zestig van de vorige eeuw krijgt een vervolg in de Bronstijd.

De originele zes seizoenen van de serie liepen van 1960 tot 1966 en het was de eerste animatieserie die op primetime werd uitgezonden. In de jaren daarna werden de afleveringen eindeloos herhaald over de hele wereld. De avonturen van de familie Flintstone, hun huisdier Dino en hun buren de Rubbles (of 'Gruizel’ in de Nederlandse vertaling) in de prehistorie waren mateloos populair. Memorabel zijn de niet-zo-prehistorische gebruiksvoorwerpen van de familie: bij gebrek aan een drukpers leest Fred elke ochtend een krant die is uitgehakt in een stuk steen, de ‘auto’ van de familie heeft wielen van steen en de naald van de platenspeler wordt vervangen door de snavel van een vogel. De kreet yabba dabba doo van Fred zou haast in het woordenboek opgenomen kunnen worden. De serie was de eerste geanimeerde productie die een Emmy won voor beste komedie.

In de nieuwe serie, die ‘Bedrock’ zal heten, naar het plaatsje waar de Flintstones wonen, wordt de draad twintig jaar na de originele serie opgepakt. Fred gaat bijna met pensioen en dochter Pebbles, die we in de originele serie alleen zien als baby en peuter, is nu volwassen en staat aan het begin van haar carrière.

Wanneer de serie te zien zal zijn, is nog niet bekend. Producent Fox Entertainment heeft er in ieder geval zin in om wat zij de ‘first family’ van animatie noemen weer op de buis te brengen: ‘Ze gaan het rocken’.

Lees ook:

The Simpsons: Zeven levenslessen van de homo lamlendicus

Ook zo'n razend populaire animatieserie is The Simpsons. Door z’n lange looptijd is de serie een unieke spiegel voor de westerse cultuur. Verborgen in de scherpe humor zitten genoeg wijsheid en melancholie om de wereld te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden