Review

Wulpse dromen van een kuise non

Silvana La Spina: Een duivels zinsbedrog. Vert. Pietha de Voogd. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 271 blz. - ¿ 39,50.

'Een duivels zinsbedrog' is haar vierde roman en heeft in Italië veel aandacht getrokken. Het is een barok verhaal dat zich afspeelt in de eerste helft van de 17e eeuw. Drie personages staan centraal: zuster Trafitta La Grua, don Gonsalvo de Aguilar y Cordoba en don Crocifisso. Zuster Trafitta is een non die geplaagd wordt door gruwelijke visioenen over moord, verkrachting, pest en branden; visioenen die bovendien later bewaarheid worden. De kerkelijke autoriteiten weten niet wat ze met haar aan moeten en ze wordt van het ene klooster naar het andere gestuurd; van Sicilië naar Napels, naar Rome en voorts naar Praag.

Don Gonsalvo de Aguilar is een Andalusische edelman die door de duivelse krachten van een moorse schone in een eeuwige slaap is gedompeld. Hij wordt door pastoor don Jose heel Europa doorgesleept in de hoop dat hij zal ontwaken. Don Crocifisso, tenslotte, de zoon van een Siciliaanse hoer, is een priester, een godsdienstfanaticus die alles in het werk stelt om de marteldood te sterven en uiteindelijk zichzelf kruisigt. De hoofdpersonen belanden alledrie in Istanbul, aan het hof van de sultan, waar een soort ontknoping volgt. Maar dan geeft La Spina het verhaal een wending die het einde teleurstellend maakt.

Ondanks het zwakke einde is het een fascinerend verhaal van obsessies, magie en mysterie, met als historische achtergrond de inquisitie, de voortdurende dreiging van Turkse invallen, pestepidemieën en aardbevingen. Alles wordt heel intens en lichamelijk beschreven, alle geur en stank, alle kleuren en geluiden, met een zuidelijke zinnelijkheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden