C. Buddingh’-prijs

Wout Waanders wint C. Buddingh’-prijs voor beste poëziedebuut

Wout Waanders Beeld Uitgeverij De Harmonie
Wout WaandersBeeld Uitgeverij De Harmonie

Dichter Wout Waanders heeft de 34e C. Buddingh’-prijs toegekend gekregen voor zijn dichtbundel Parkplan, een uitgave van De Harmonie.

Johan van Heerde

De prijs werd vrijdagavond uitgereikt tijdens het Poetry International Festival. In Parkplan komt in toegankelijke verzen het leven van alledag aan bod: soms grappig, dan weer keihard.

De jury stelt dat Wout Waanders de realiteit een kwartslag draait, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. “Parkplan is een zeer consistente bundel die handelt over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met onze dagelijkse kleine onderhandelingen toch een kloppend geheel van proberen te maken”, aldus de jury die bestond uit uit Ellen Deckwitz, Mylo Freeman en Ilke Froyen.

Uit Parkplan:

Op een onbewaakt ogenblik

was er een meisje in mijn

rabarberlimonade gesprongen.

De C. Buddingh’-prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. Voor deze editie van de prijs werden 25 poëziedebuten ingezonden. De jury prees het gemiddeld hoge niveau van de inzendingen. Joke van Leeuwen, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Roberta Petzoldt wonnen de prijs. In 2020 ging de prijs naar de Vlaamse dichter Jens Meijen.

Lees ook:

Een pretpark van surrealistische poëzie

Janita Monna besprak in Tijdgeest vorige week enkele van de genomineerden voor de C.Buddingh’-prijs. Volgens Monna biedt het lezen van Parkplan, net als een pretpark, een ontsnapping uit de realiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden