null Beeld

De SerieWorn Stories

Worn Stories is een soort anti-Marie Kondo: eindelijk een serie over kleding die niet over minimaliseren gaat

Eindelijk eens een serie die niet gaat over een lege kledingkast, opruimen of minimaliseren. Worn Stories is een ode aan de kleding die ons maakt tot wie we zijn. Een soort anti-Marie Kondo.

Heleen Bastiaanse

Die ene jurk, dat oude motorjack of dat geweldige paar schoenen: bijna iedereen heeft wel een kledingstuk in zijn kast hangen dat meer is dan zomaar een kledingstuk. Dat ondanks die vlek – of de gaten die de motten erin hebben gegeten – maar niet in de vuilnisbak belandt vanwege de emotionele waarde. Bij de hoofdpersonen in de feelgood-documentaireserie Worn Stories, een verfilming van het gelijknamige boek van Emily Spivack, is dat net zo. En dat is wat de serie wil laten zien: de waarde en kracht van kleding.

De serie begint bij de geliefden Diane en Paul – achternamen worden niet vermeld – die naakt voor de camera hun verhaal vertellen. Ze wonen in een nudistenoord. Diane en Paul kiezen ervoor géén kleding te dragen, vanwege de vrijheid die dat hen biedt.

Maker Spivack vond het belangrijk juist hier te beginnen. “Het vormt de basis voor de rest van de serie om na te denken over wat we communiceren met de kleding die we dragen of die we bewust niet dragen”, zei ze tegen Amerikaanse media.

De neongele trui

Zo vertelt de wollen, neongele trui het verhaal van de Zuid-Koreaanse mevrouw Park. Zij belandt na het faillissement van haar visrestaurant in diepe eenzaamheid. Na een tijd thuiszitten besluit ze anderen te helpen door eten te maken. Ze komt met haar maaltjes terecht bij een boeddhistische tempel. Een van de monniken daar geeft haar een wollen, gele trui om haar aan te moedigen anderen te blijven helpen met haar warme hart.

Nu, jaren later, is ze niet meer eenzaam en danst ze in een seniorenclub op een vrolijke instrumentale remix van My Heart Will Go On van Céline Dion. Ze danst altijd in de gele trui, want daarin voelt ze zich zeker van zichzelf. Het verhaal van mevrouw Park is ontwapenend en neemt je even mee naar een andere wereld.

Een paar afleveringen later vertelt ex-gedetineerde Carlos zijn verhaal. Hij resocialiseert mensen die nét uit de gevangenis komen. Hij vangt ze op, leert ze de basisdingen (zoals hoe je moet pinnen) en koopt een set nieuwe kleding met ze. Normaal doet de familie dit, maar de mensen die Carlos helpt hebben geen familie – of die wil niks met ze te maken hebben.

De scène waarin Carlos de pas vrijgelaten Rudy helpt aan kleding is een van de ontroerendste in de serie. Meer dan veertig jaar heeft Rudy achter de gevangenismuren gezeten. Als hij voor het eerst de gevangenis uit loopt, valt hij Carlos om de hals en snikt: ‘Het is voorbij!’

Even later, in de kringloopwinkel, vindt Rudy een blouse die hij bij zichzelf vindt passen. Hij trekt hem aan en kijkt in de spiegel. Dan verschijnt er een lach op zijn gezicht: ‘Ik ben blij met wat ik zie, alleen nog even mijn buikje eraf trainen.’ Na veertig jaar gehuld in een oranje pak in de gevangenis, mag hij nu weer zichzelf zijn, met zijn eigen kleding.

Jammer is dat niet elk verhaal je zo bij de lurven grijpt als dat van Rudy, waardoor sommige afleveringen een beetje voortkabbelen. Maar wie toe is aan iets luchtigs en positiefs, kan zijn of haar hart ophalen met Worn Stories.

Het is een charmante documentaire, met een boodschap die een keer niet gaat over een lege kledingkast, over opruimen of minimaliseren, maar juist over het behouden van kleding en de herinnering eraan. Worn Stories viert de kleding die we bewaren. Een soort anti-Marie Kondo.

Worn Stories is te zien op Netflix.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden