null Beeld

Woord van het Jaar

Wordt het boektokken of zevenvinker?

Ally Smid

Wat wordt het Van Dale Woord van het Jaar 2022? Wie wil meebeslissen, kan tot en met 19 december stemmen op www.woordvanhetjaar.nl. Er zijn tien woorden genomineerd.

Een greep: boektokken (tiktokken over een boek), klimaatklever (activist die zich aan een object vastplakt om te wijzen op de klimaatproblematiek), zevenvinker (iemand die zeven vinkjes kan afkruisen op een bevoorrechte lijst) en prijzenpijn (hinder die de consument ondervindt van de gestegen prijzen).

Er zijn niet veel Woorden van het Jaar die echt beklijven, weet Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon. “Bokitoproof won het vijftien jaar terug, dat hoor je niet meer, maar andere samenstellingen met bokito nog wel, zoals bokitagedrag. In 2013 won selfie, dat lijkt een blijver. Bovendien is het achtervoegsel -fie een eigen leven gaan leiden. Zo is een foto van zwerfafval nu een zwerfie. Een foto van blote billen een bilfie. En zelfs internationaal een hit: de killfie, een selfie die je maakt op een gevaarlijke plek.”

Wat vindt hij de allerleukste woorden? “Eenmalige woorden, die één keer in het nieuws zijn en dan verdwijnen op de mesthoop van de taalgeschiedenis.” Zoals het woord atmosfeer-mixer dat op 1 december in deze krant stond, een synoniem van het KNMI voor een windpark. “Een mooie metafoor, maar te vaag en te lang, dus helaas.”

Op 20 december is het winnende Woord van het Jaar bekend.

Lees ook:

Van ‘spijtgezin’ tot ‘zevenvinker’, dit zijn de nominaties voor Van Dale Woord van het Jaar

De nominaties voor de Van Dale Woord van het Jaar zijn binnen. Van boektokken tot klimaatklever, wat zeggen deze woorden over het taaljaar 2022?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden