Scène uit LoveXL, de nieuwe theatervoorstelling van Moniek Merkx. Beeld Kamerich Budowitz
Scène uit LoveXL, de nieuwe theatervoorstelling van Moniek Merkx.Beeld Kamerich Budowitz

RecensieTheater

Wokkelen en snickeren – de hormonen gieren over het podium in LoveXL

LoveXL
Maas theater en dans
★★★★

Anita Twaalfhoven

“Ik heb al vanaf mijn achtste zaadlozingen, maar ik slaap nog met een knuffel”, vertelt de dertienjarige jongen die een hoofdrol speelt in LoveXL. Met als dringende vraag: “Is dat normáál?”

In de nieuwe danstheatervoorstelling van het Rotterdamse gezelschap Maas gieren de hormonen over het toneel en passeren alle puberperikelen de revue. Maar door het absurdisme, de groteske vormgeving en het subtiele bewegingsspel, is het nergens clichématig.

De voorstelling speelt zich af in een weelderig decor van rozerode vormen, met aan de ene kant een bubbelbad van doorzichtige balletjes en aan de andere kant een vulvavormig podium. Een schot in de roos is dat de publiekstribune rondom het speelvlak staat. Zo ontstaat een vertrouwelijke sfeer waarin álles gezegd en gedaan kan worden. En dat gebeurt dan ook.

De schaamte, de onzekerheid en de woeste verlangens worden vloeiend naar bewegingstaal vertaald. De zes performers gaan vol overgave tot het gaatje, maar staan even geloofwaardig te klungelen of verlegen te stotteren. En dat terwijl alles live gefilmd wordt, en levensgroot geprojecteerd op het gordijn aan de zijkant van het toneel.

Flipperen, de propeller en de wasmachine

Acteur Jurrien Remkes vertelt over zijn eerste tongzoen: “Eerst was het een beetje flipperen, daarna de propeller en toen de wasmachine, écht chaos in de mond!” zegt hij zwetend. Even later volgt een broeierige dialoog tussen twee actrices over ‘zin om met jou te wokkelen, te snickeren en te lebberen aan je slagroomsoezen’.

Maar als er dan een derde begint over ‘erin gaan als een raket’, slaat plotseling de stemming om. “Wát zeg je?”, vraagt de een. “Zóó niet oké”, roept de ander. “Nu heb ik dus een trauma!”

De humoristisch gespeelde scene laat treffend zien hoe lastig het is om als puber te balanceren op het randje. Wat moet je doen: je lekker laten gaan of juist helemaal niets durven? Volgens de seksuologe (een mooie rol van Dette Glashouwer) mag je ook gerust tussentijds afhaken. “Als je weet wat je voelt, kun je ook beter aangeven wat je zou willen”, zegt ze met zalvende stem.

Hilarisch zijn de scènes met de dansende vulva, die in een tule jurk over het toneel wappert en de op hol geslagen penis, die als een paard over het toneel galoppeert. De absurdistische stijl van LoveXL past perfect bij de broeierige fantasieën van een puber.

Het is dan ook een mooie vondst dat de scènes zich afspelen binnen in het hoofd vol vragen van de dertienjarige jongen. De jonge acteur Wolf Rot, die écht die leeftijd heeft, beweegt zich op blote voeten volkomen naturel en ontwapenend tussen de performers door.

LoveXL is tot 20 april te zien op verschillende locaties in het land

Lees ook:

Netflixen in het theater: voor een vast bedrag per maand elke avond naar een live voorstelling

Sinds 2014 bestaat We Are Public. Met een lidmaatschap vanaf 15 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot voorstellingen, concerten, films en exposities door heel Nederland.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden