Review

Woeste wraakronde mist overtuigingskracht

De hype rond 'Baise-moi', waarin twee jonge vrouwen neukend en moordend door Frankrijk trekken, werd vorig jaar op het filmfestival van Cannes geboren. Vooral het feit dat de regisseurs twee vrouwen waren en dat de hoodrollen werden vertolkt door twee porno-actrices trok de aandacht. De film zelf werd daarentegen een beetje lacherig afgedaan en die reactie is ook alleszins begrijpelijk.

Opvallend aan de co-regie van Virginie Despentes en Coralie Trinh Thi is de recht-voor-zijn-raap-mentaliteit. Zonder omtrekkende bewegingen wordt de toeschouwer geconfronteerd met een fel-realistische verkrachtingsscène in het kille licht van een tl-balk. Manu, een van de twee gruwelijk verkrachte vrouwen, zal diezelfde nacht nog het pad kruisen van de rondzwalkende Nadine, en in een bijna woordloos verbond verlaten ze samen het troosteloze provincieplaatsje richting Parijs, om onderweg al rond-neukend en rond-schietend aan hun trieste gerief te komen.

Misschien is 'Baise-moi' nog wel het best te vergelijken met het optreden van een tergend slechte punkband, een derderangs kloon van 'The sex pistols' die in de naieve veronderstelling verkeert dat een beetje kabaal voldoende is om indruk te maken. Het punkgeluid van 'The sex pistols' was echter wel degelijk doortrokken van fantastische melodieën. Zo wil 'Baise-moi' ook even kaal en heftig zijn als de filmische punk-variant 'Seul contre tous' van Gaspar Noé, de opzienbarende film rond de getroubleerde Franse paardenslager waarnaar 'Baise-moi' in een televisiefragment direct verwijst. Waar Noé's paardenslager zich echter bediende van een fascinerende, angstaanjagende monologue interieur, waarin zijn diepste zielenroerselen werden blootgelegd, daar moeten de 'heldinnen' uit 'Baise-moi' het doen met stompzinnige en clichématige dialogen. 'Baise-moi' wil punk zijn, maar mist de overtuigingskracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden