RumoerKinderboekenweek

Wildgroei aan prijzen voor kinderboeken

null Beeld

Met al die griffels, penselen en vlaggen en wimpels worden er te veel prijzen uitgereikt aan kinderboekenschrijvers. Een prijs moet wel iets bijzonders blijven

Liefst vijftien namen telt de lijst Zilveren Griffels 2020. Het hadden er zestien kunnen zijn want Bette Westera is voor twee boeken genomineerd, voor poëzie en voor de categorie van zes tot negen jaar. Het gaat om twaalf kinderboeken die een Zilveren Griffel kregen in augustus, toegekend in zes verschillende categorieën. En dan heb je daarnaast nog de Vlag en Wimpels, de eervolle vermeldingen die de jury geeft, dat zijn er dit jaar zeventien bij de Griffels, verdeeld over diezelfde zes categorieën. Plus zijn er nog de Zilveren Penselen voor de illustratoren, acht in getal, en elf vlag en wimpels.

Een wildgroei aan prijzen, zoals je in het literaire circuit wel vaker ziet, vinden sommigen in de kinderboekenwereld. In augustus vermeldde Koos Meinderts op zijn blog dat zijn boek De man met de zeegroene ogen een Zilveren Griffel had gewonnen. En dat hij de avond dat hij het hoorde ging eten bij Dolf Verroen die ook een Zilveren Griffel bleek te hebben gewonnen­­, in de categorie van 9-12 jaar, voor Niemand ziet het. ‘Gefeliciteerd met ons’ proostten de gelukkigen elkaar toe, ook wel met enige scepsis.

Tussen zoveel winnaars kan je je als kinderboekenauteur zonder prijs aardig overbodig gaan voelen. Is het niet beter dat een prijs iets speciaals blijft? ‘Schaf die Vlag en Wimpels weer af’ schreef Koos Meinderts een jaar geleden al in een open brief aan de CPNB.

“De Vlag en Wimpel is een ­eervolle vermelding en wordt door veel makers wel gewaardeerd”, reageert Marije van der Lee van CPNB. “We maken bewust onderscheid tussen leeftijdscategorieën zodat ouders beter kunnen kiezen in het aanbod.” Wie van de winnaars van griffels en penselen uiteindelijk de gouden opstrijkt wordt bekendgemaakt in het Jeugdjournaal van 29 september.

Lees ook:

Kinderen zijn niet meer welkom op het Kinderboekenbal: verademing of gemis?

Het Kinderboekenbal is dit jaar uitsluitend voor volwassenen. Kinderen komen er niet meer in. Vinden schrijvers dat een gemis of juist een verademing?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden