De Omslag

'Wij wilden ook niks doen en rijk worden, net als Robert Ruark'

null Beeld Jack de Feyter
Beeld Jack de Feyter

In De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Jack de Feyter met 'Poor no More' van Robert Ruark.

Joost van Velzen

Robert Ruark, Amerikaanse schrijver, overleden in 1965. Wat was het voor auteur?

"Een avonturier, net als Ernest Hemingway, met wie hij bevriend was. Nu kent niemand Robert Ruark meer. Zo gaan die dingen."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

null Beeld x
Beeld x

Toch spreekt hij u aan.

"Ruark was iemand die helemaal voor zijn schrijverschap ging. Zijn opa spoorde hem daartoe aan: pak het leven beet en rammel het door elkaar.

"Dit boek was onder ons groepje - we waren een jaar of 25 - destijds erg populair. Dat 'niet doen wat iedereen doet' sprak ons aan, dus vertrokken we uit Alkmaar naar Parijs. Niet naar Amsterdam, maar hup, meteen Parijs, de grote wereld in. De meisjes werden au pair, dat was voor hen de enige manier om de provincie te ontvluchten. Want hier gebeurde niks.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

null Beeld x
Beeld x

"Op het dak van het voormalige Landbouwhuis in Alkmaar staat een regel van Lucebert: 'Van te veel spektakel wankel je allicht'. Die had wel bij die spektakel-arme tijd gepast. Tegenwoordig is er juist weer iets te veel spektakel, maar goed, wie ben ik."

Ruark schreef meer. Waarom dan toch 'Poor no More'?

"Dat boek sprak onze taal. Het heeft me echt wel gevormd. Ik heb 't hier nog liggen, een pil met heel kleine lettertjes. Je kunt er in wonen. Ook de titel - in het Nederlands 'Nooit meer arm' - sprak tot de verbeelding. Dat is wat wij wilden; rijk worden en zo min mogelijk doen."

Is dat rijk worden uiteindelijk ook gelukt?

"Ik vind van wel, ik heb mijn zaakjes prima voor elkaar en ben ook geen big spender."

En die Parijse vriendengroep? Is die nog bij elkaar?

"Nee, iedereen ging op een gegeven moment terug naar Nederland en daar ging ieder zijn eigen weg. Ik heb met sommigen nog wel contact gezocht, maar het is verwaterd."

Stel, deze klassieker wordt herontdekt, kan Ruark bij deze generatie dan opnieuw een ommekeer teweegbrengen?

"Nou, het is wel een tikkie gedateerd. Zo heeft Ruark het over 'negers', vanuit een goed hart weliswaar, maar dat kan niet meer. Je kunt een beslissend boek niet voorspellen. Zo'n roman moet de tijdgeest treffen. daarom komt mijn eigen boek, over een wijnhandelaar die terugblikt op zijn leven, niet in aanmerking. Ik spreek daarin de taal van een voorbije tijd."

Van de Alkmaarse wijnhandelaar en schrijver Jack de Feyter (1944) verscheen onlangs de roman 'Tijd'.

null Beeld x
Beeld x

Hier vindt u het archief van deze rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden