Soap & Co

Wie wil weten hoe een bevrijd mens er uitziet, moet kijken naar Bo van Spilbeeck

Bo van SpilbeeckBeeld VTM

De Vlaamse tv-verslaggever Boudewijn van Spilbeeck is sinds maandag verslaggeefster Bo. Na vijftig jaar is ze bevrijd en dat staat haar goed.

Wie wil weten hoe prachtig een bevrijd mens er uitziet, moet vooral kijken naar Bo van Spilbeeck, de Vlaamse tv-verslaggeefster die tot begin deze week door het leven ging als Boudewijn Van Spilbeeck. Een onopvallende, wat verkrampte grijze man veranderde in een uitbundige, zelfverzekerde, stralende vrouw. Tien jaar jonger: daar was geen plastische chirurgie voor nodig maar acceptatie, van hemzelf en de buitenwereld.

In Nederland was Boudewijn geen bekende verschijning, in Vlaanderen de verslaggever van groot nieuws als de genocide in Rwanda en MH17. De schok was groot, maar de reacties waren overwegend positief, tot grote opluchting van Bo.

Wezenlijk gelukkig

Wat ongetwijfeld hielp was de ontroerende openhartigheid waarmee ze vertelde over de lange weg die haar uiteindelijk hier bracht. Vijftig jaar heeft het geduurd, als 8-jarige wist Boudewijn al dat hij liever een meisje wilde zijn. De puberteit was een donkere periode, toen hij ‘op kot’ ging begon hij zich af en toe echt als vrouw te kleden. Al 25 jaar was Boudewijn af en toe Bo, die naar de supermarkt ging of op stap met vriendinnen. “Dan voelde ik mij wezenlijk gelukkig.” 

Intussen leefde Boudewijn zijn eigen leven. Hij leerde bij een toneelclub Marianne kennen en ze werden verliefd. Hij vertelde haar al vrij snel over die vrouwenkleren. Het zou wel overgaan, dachten ze toen. Ze kregen een dochter, Michèle, en een zoon, Nicolas. Tot drie keer toe gooide Boudewijn de kleren van Bo weg, daarna niet meer. “Het dubbelleven ging me beter af, omdat ik niet meer vocht tegen die dualiteit. Dat had toch geen zin. Ik had al zoveel geprobeerd om die strijd niet te voelen.”

Transitie

Een echte transitie, zichtbaar voor de buitenwereld, dat was heel lang een te hoge berg. “Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbaar gezin te verliezen.” Tot Boudewijn na een feestje met collega’s wakker werd met een gekmakende pieptoon in zijn oren die niet meer overging. “Ik dacht: tinnitus heb ik nooit gewild, maar toch gekregen; wel laat dat ander wat ik echt wil, vrouw zijn, nu ook maar gebeuren.”

“Mijn grootste zorg is dat ik wil samen blijven met mijn vrouw. Haar grootste vrees was dat onze kinderen niet meer tot ons zouden komen en dat we onze toekomstige kleinkinderen niet zouden zien.” Al die zorgen bleken het afgelopen half jaar, toen de transitie definitief werd ingezet, ongegrond. “Met kerst zei Michèle tegen mij: Papa, je ziet er als vrouw veel beter uit. Ga ervoor!” Nicolas zei: “Goh papa, ik vind het vooral erg dat jij misschien al zo lang ongelukkig bent geweest.”

Over haar relatie met Marianne wil Bo niet te veel zeggen. “Ik ben altijd de man geweest in onze relatie, die heel normaal was. Mijn vrouwelijke kant hing er meer als een appendix bij. Tuurlijk besef ik dat ik het haar niet makkelijk maak, maar: we houden veel van elkaar en willen elkaar absoluut niet verliezen. Onze intieme relatie gaat sowieso anders zijn. Dat zullen we gaandeweg moeten ontdekken. Gelukkig is liefde veel meer dan seks alleen.”

Levenslust

Het blijft misschien voor veel mensen, van wie het leven langs gebaande paden loopt, lastig om te begrijpen hoe het kan: je van binnen zo wezenlijk anders voelen en toch zo lang het heterospel meespelen. Maar de druk om normaal te zijn is immens, de moed die nodig is om daar uit te stappen moet nog groter zijn. Bo werd geïnspireerd door Caitlyn Jenner, die drie jaar geleden besloot niet langer te kunnen leven in het mannenlichaam van Olympisch kampioen Bruce. En zo zal Bo ook een voorbeeld zijn: de levenslust die ze nu uitstraalt werkt op iedereen aanstekelijk.

Harmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier alle afleveringen van Soap & Co.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden