TaalPeter-Arno Coppen

Wie taalfouten maakt, wordt minder prettig gevonden

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

‘Dit is de állergrootste afknapper bij online daten’ kopt de website van Libelle, ongetwijfeld om de lezers te verleiden om verder te lezen. Want ook als je niet meteen geïnteresseerd bent in online daten ben je daar natuurlijk wel benieuwd naar. En het antwoord zal menigeen verrassen: taalfouten.

Ter onderbouwing verwijst de website naar een onderzoek van een aantal jaren geleden, waarin zou zijn aangetoond dat mannen die twee fouten maken in hun profielbeschrijving maar liefst 14 procent minder kans op een date hebben. Het betreffende onderzoek is uitgevoerd door een bedrijf dat programma’s voor spellingcontrole verkoopt, dus je moet het misschien wel met een korreltje zout nemen. Ook de werkelijke cijfers van het onderzoek zijn niet meteen te achterhalen: de onderzoeksresultaten worden beknopt op de website van het bedrijf aangeprezen. Alleen dat het effect bij vrouwen dan weer niet optreedt: vrouwen kunnen er gewoon op los spellen zonder dat het hun kansen op dates verkleint. Of het alleen om heterorelaties gaat (dus alleen kritische vrouwen), wordt ook niet aangegeven.

Toch is het algemene effect van taalfouten wel degelijk echt onafhankelijk wetenschappelijk onderzocht, en in feite met nog spectaculairdere resultaten. In een onderzoek waarbij studenten elkaars teksten lazen bleek dat zij op alle persoonskenmerken ongunstiger over de schrijver dachten als er fouten in de tekst stonden. Schrijvers met veel taalfouten werden niet alleen minder slim geacht, maar ook minder sympathiek, minder creatief, minder prettig, enzovoorts. Het grootste effect hadden de oppervlakkige fouten, die het meest in het oog springen, zoals spelfouten en fouten tegen enkelvoud en meervoud. Overigens waren taalfouten niet de grootste afknapper bij dat datingonderzoek. Dat was ‘persoonlijke hygiëne’.

Taal

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden