null Beeld

RumoerJann Ruyters

Wie mag wel/niet verdienen aan het lijf van feministe Emily Ratajkowski?

Jann Ruyters

Deze week verscheen Mijn lijf van fotomodel Emily Ratajkowski in het Nederlands, volgende week verschijnt het boek pas in Amerika, maar rumoer laaide her en der al op. Voor wie haar naam nog niet kent: Emily Ratajkowski is een veelgevraagd fotomodel en influencer (28,5 miljoen volgers op Instagram) maar ze geldt ook als feministisch activist, sinds ze in 2020 in het Amerikaanse tijdschrift New York het stuk ‘Buying myself back’ publiceerde, waarin ze de vraag opriep wanneer een fotomodel de rechten bezit op haar eigen beeld. In het stuk verhaalt ze onder meer over kunstenaar Richard Prince die een schilderij maakte van een Instagram-post van haar en daar 80.000 dollar voor vroeg, en ze beschrijft hoe ze werd aangeklaagd door een paparazzi-fotograaf toen ze een door hem gemaakte foto van zichzelf postte op haar eigen Instagramaccount.

Aldus kaartte Ratajkowski een ingewikkeld vraagstuk aan dat ze verder uitwerkt in haar boek, waarin ze overigens ook erkent dat er iets paradoxaals in zit om als zelfverklaard feminist en antikapitalist miljoenen te verdienen met de verkoop van gelikte beelden van een perfect lichaam. ‘Schieten vrouwen er iets mee op als niet de industrie maar het model zelf haar lichaam exploiteert?’, luidt de kritiek in The New York Times.

Hoe gevoelig die kwestie ligt ondervond de Australische komiek Celeste Barber die vorige week een bikinipose van Ratajkowski parodieerde en onder vuur kwam te liggen. Niet zozeer vanwege Barbers geestige imitatie van een pronte Emily in string maar vanwege de tekst die ze eronder schreef: ‘We are sick of you objectifying our bodies! And also, here’s my ass.’ De vinger op een zere plek, lijkt me, maar op haar insta-account wordt Barber beschuldigd van ondermijning van het recht van de vrouw op zelfbeschikking.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden