null Beeld -
Beeld -

RumoerJann Ruyters

Wie literatuur een duwtje in de rug gunt, kan nu de portemonnee trekken voor twee nieuwe boekenbladen

Jann Ruyters

De zevende zus van Lucinda Riley zal de boekhandels redden, zo meldde literair weblog Tzum onlangs. Gelukkig maar, van die redding, maar wie de literaire markt daarnaast ook een duwtje in de rug gunt, kan zijn steun nu geven aan twee ‘nieuwe’ tijdschriften die zich op dat kleinere deel van de boekenmarkt richten.

Deze maand begon een crowdfunding voor The European Review of Books (ERB) een door Nederlanders gedragen internationaal magazine naar voorbeeld van boekenbladen The London Review of Books (LRB) en The New York Review of Books (NYRB). ‘Books make wisdom permanent like nothing else can’ schrijven initiatiefnemers George Blaustein en Sander Pleij op de website. Geen nieuw inzicht, wel een uitdagend project op een markt die door Angelsaksische fictie en non-fictie gedomineerd wordt. Stukken afkomstig uit verschillende Europese landen zullen zowel in het Engels als in de oorspronkelijke taal gepubliceerd worden.

Daarnaast werd vorige maand bekend dat de tweemaandelijkse Nederlandse Boekengids de komende vier jaar subsidie krijgt van het Letterenfonds. Dat fonds prijst het blad, begonnen in 2016, om zijn ‘relevante, goed geschreven, kritische’ stukken.

Net als de NYRB en LRB, ook hier de rolmodellen, biedt de Boekengids sober opgemaakte lappen tekst op krantenpapier; het type informatieve en analytische stapelstukken over boeken waar kranten geen ruimte meer voor hebben; leesbaar en lezenswaardig niettemin. In het laatste nummer boeiende verhalen over hoe kankermemoirs de ervaring van de ziekte in een mal duwen en over de recente opkomst van de groepsbiografie, een welkome vernieuwing van het al te traditionele biografie-genre.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden