Wie blaast de fagot nieuw leven in?
Niet alleen zeldzame diersoorten dreigen uit te sterven, ook sommige klassieke instrumenten wacht dit treurige lot. Met de internationale campagne 'Red de Fagot' vraagt de jonge musicus Bram van Sambeek aandacht voor zijn bedreigde instrument, omdat hij zich zorgen maakt over de teruglopende belangstelling.
De campagne is de aftrap van een langlopend project waarbij ieder jaar een ander bedreigd instrument in de schijnwerpers wordt gezet. Naast de fagot verliezen onder meer de hoorn, contrabas, trombone en trompet de interesse van jonge musici. Daardoor hebben conservatoria te weinig instroom en moeten orkesten hun fagotspelers uit het buitenland halen.
Het Holland Festival heeft daarom samen met een aantal partners de campagne 'Red de fagot' gelanceerd. Tijdens de editie van afgelopen juni werden verschillende korte fagotsolo's gespeeld voor een aantal concerten. De solo's waren speciaal voor de gelegenheid geschreven door een aantal Nederlandse componisten, waaronder Louis Andriessen en Michel van der Aa.
Rockversie van Vivaldi
Als vaandeldrager van de campagne treedt Van Sambeek dit weekend op in het Konzerthaus Berlin, waar hij een rockversie van de fagotconcerten van Vivaldi ten gehore brengt. Zijn collega Rick Stotijn staat hem bij als trotse bespeler van de eveneens bedreigde contrabas. In september speelt Van Sambeek een aantal solo's van jonge componisten tijdens de Gaudeamus muziekweek in Utrecht.
"Slechts één procent van de mensen op straat herkent de fagot als instrument", zei Van Sambeek onlangs in een interview met The Guardian. "We hebben grote plannen voor fagotevenementen die niet per se plaats hoeven te vinden in een gewone concertzaal."
Nauwelijks beroemde fagottisten
Het initiatief lijkt geen overbodige luxe. Volgens Peter van der Lint, redacteur klassieke muziek bij Trouw, zijn er nauwelijks bekende fagotconcerten - laat staan veel beroemde fagottisten. "Je hebt de fagotconcerten van Vivaldi en het fagotconcert van Mozart. En het beroemde begin van de Sacre du printemps van Stravinksi, een lastige partij die fagottisten altijd tijdens audities moeten spelen."
undefined
Bescheiden instrument
Van Sambeek heeft de keuze voor het impopulaire instrument naar eigen zeggen te danken aan zijn moeder. "Ik verzamelde glimmende instrumenten. Mijn moeder realiseerde zich dat ik alleen maar saxofoon wilde spelen omdat het er sexy uitziet", zei hij in The Guardian. Ze nam hem vervolgens mee naar de muziekschool, waar hij vanaf de gang een instrument moest kiezen op basis van het geluid.
"Ik was meteen weg van de fagot", aldus Van Sambeek. Hij omschrijft het als een bescheiden instrument dat je niet altijd duidelijk boven het orkest uit hoort komen. "De fagot heeft dan ook een aantrekkingskracht op bescheiden mensen, hoewel ik een uitzondering ben."