Wethouder Floor Wibaut wilde het volk verheffen

21.25 uur, Nederland 2

„In geouwehoer kan je niet wonen”, is een beroemde uitspraak van Jan Schaefer, die van 1978 tot 1986 PvdA-wethouder stadsvernieuwing was van Amsterdam. Schaefer gaf een enorme impuls aan de stadsvernieuwing in de hoofdstad, die destijds talloze ernstig verpauperde wijken herbergde. Schaefer had een illustere voorganger: Wethouder Wibaut. ’Andere tijden’ schetst vanavond een beeld van deze eerste socialistische wethouder van Amsterdam.

Floor Wibaut (1859-1936) was een geslaagd zakenman, een creatieve bestuurder en een sterke persoonlijkheid. Vooral op het gebied van volkshuisvesting heeft Wibaut in het begin van de twintigste eeuw veel voor Amsterdam betekend. Hij liet kelderwoningen en krotten in de Jordaan onbewoonbaar verklaren, en er nette arbeiderswoningen voor in de plaats bouwen. Destijds betekende zo’n nieuwe woning, hoewel sober en klein naar de huidige maatstaven, voor veel gezinnen het paradijs.

Zijn tomeloze inzet op het gebied van de volkshuisvesting en zijn grote invloed in de Amsterdamse gemeentepolitiek, leverden hem de bijnamen ’De Machtige’ en ’Onderkoning van Amsterdam’ op. Wibaut was bovendien lid van Provinciale Staten van Noord-Holland (1907-1922) en van de Eerste Kamer (1922-1935).

Wibaut vond niet alleen dat arbeiders goed moesten wonen, hij wilde ze ook opvoeden. Door goede huisvesting, door de aanraking met kunst en cultuur en door het lezen van boeken, zou het volk zich ’verheffen’.

Wibaut werd 150 jaar geleden geboren en dat wordt dit jaar grootscheeps door Amsterdam gevierd. Zijn standbeeld in de Wibautstraat – ooit door krakers van de sokkel gehaald – is dit voorjaar weer in ere hersteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden