Review

Werk boven inkomen? Wie dat zegt, bruuskeert de minima

Economische gerechtigheid, een bundel verhandelingen en ervaringen over armoede; bijdragen van o. a. H. van Munster, Hub Crijns, Ria klein Tank, H. Noordegraaf. Commissie Justitia & Pax, postbus 1031, Oegstgeest; 144 blz. - ¿ 15.

PIETER VAN DER VEN

Het gaat over (wel/geen) basis-inkomen, sociale zekerheid en solidariteit, de verdeling betaald en onbetaald werk. J & P blijkt bepaald geen verlengstuk van het CDA, voor wie dat nog mocht denken. Men heeft weinig op met de privatisering in de ziektewet en is sceptisch over een overheid die zich tot 'kerntaken' meent te moeten beperken. De leuze 'werk boven inkomen' heet 'ongenuanceerd', want voor minima is inkomen even belangrijk als werk: een nuance om in het hoofd te houden.

Justitia & Pax preekt niet alleen tot de politici, maar vooral tot de kerken zelf, maatschappelijk een 'middenklasse'-milieu, die vooral in “eigen kring aan mentaliteitsverandering moeten doen en bondgenootschappen moeten vormen met uitgesloten groepen om geloofwaardig te kunnen blijven”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden